V prvem krogu so po eno delnico v emisijski vrednosti petih evrov vpisali DSU, Triglav Naložbe in Modra zavarovalnica, izhaja iz priloge k ugotovitvenemu sklepu o izidu ponudbe novih prednostnih delnic, ki ga je danes na straneh Ljubljanske borze objavil Cimos.

Po neuspeli dokapitalizaciji so v Modri zavarovalnici sicer napovedali, da so še vedno pripravljeni sodelovati pri zagotavljanju virov za poslovanje Cimosa.

Ko je bilo že jasno, da bo dokapitalizacija Cimosa padla v vodo, je minister za finance Janez Šušteršič 21. decembra ob robu podpisa posojilne pogodbe z Evropsko investicijsko banko v Ljubljani dejal, da je država, če dokapitalizacija Cimosa ne bo uspešna, podjetju pripravljena izdati podrejeno posojilo.

Vlada je v t.i. mini rebalansu letošnjega proračuna, ki je na dnevnem redu današnje izredne seje DZ, v povečani znesek posojil države vključila tudi 20 milijonov evrov za morebitno dokapitalizacijo Cimosa.

Obstoječi lastniki Cimosa so na skupščini 1. oktobra izglasovali dokapitalizacijo družbe v minimalni višini 20 milijonov evrov. Nekaj dni pred vplačilom so lastniki Cimosa obvestili ministrstvi za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za finance, da so na posebnem računu zbrali zgolj 7,8 milijona evrov sredstev, ostalo pa naj bi po njihovih pričakovanjih zagotovila država iz proračunskih sredstev.

Vlada je nato 1. decembra soglašala s sodelovanjem države pri dokapitalizaciji Cimosa v višini 13,5 milijona evrov, a pod pogojem, da pri njej sodelujejo tudi Modra zavarovalnica, DSU in Triglav Naložbe.

Cimos je sicer 30. novembra z bankami upnicami dosegel dogovor o prestrukturiranju finančnega dolga skupine Cimos, ki določa pogoje reprogramiranja obstoječih obveznosti skupine do bank.