V zadnjih dneh se je v javnosti veliko špekuliralo o težavah koprskega gradbinca. V Stavbeniku so namreč pred časom lastnikoma, podjetju CPG Nova Gorica in Primorju v stečaju, predlagali dokapitalizacijo v višini treh milijonov evrov, a ta ni bila izglasovana. Tudi sicer je bilo vodstvo Stavbenika na poizvedovanja medijev v tem tednu zelo skopo z odgovori.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost poudaril Petrič, vložitev predloga za stečaj obžaluje, a trdi, da je "to edina in v tem trenutku najboljša rešitev" za delavce, upnike in lastnike.

Direktor Stavbenika med razloge za stečaj navaja predvsem zunanje okoliščine. Tako so s stečajem Primorja izgubili tretjino prihodkov, bremeni pa jih tudi veliko starih dolgov in neizterljive terjatve. Glavni vzrok in pričetek trenutnih težav pa je bil, ko je strateški partner za projekt izgradnje naselja Oktobrske revolucije v Izoli, s katerim bi pokrili velik del svojih obveznosti, tik pred podpisom pogodbe odstopil od realizacije.

Petrič pri tem navaja, da sta jim lastnika ves časa stala ob strani, vendar niti sama nista mogla vplivati na neugodne okoliščine. Po drugi strani pa poudarja, da so delavcem, čeprav s težavo, doslej uspeli izplačati vse plače in prispevke ter regres. S predlogom za uvedbo stečaja pa je Petrič želel "preprečiti agonijo neizplačevanja plač ter povečevanja dolgov do naših dobaviteljev, podizvajalcev in ostalih upnikov ter preprečiti zmanjševanje premoženja podjetja".