Kot je Ryder poudaril na konferenci o brezposelnosti med mladimi v Budimpešti, namreč obstaja grožnja, da bo kriza brezposelnosti med mladimi pustila sledi v družbi. Zato bi morali biti ukrepi za zaposlovanje mladih po njegovem mnenju ograjeni od varčevalnih politik, povečati pa bi se morali izdatki za spodbujanje zaposlovanja mladih.

Investiranje v zmanjševanje brezposelnosti med mladimi je po Ryderjevi oceni precej manj drago, kot se soočati s posledicami skozi sistem podpor za brezposelnost, antisocialnim vedenjem ali bolj dolgotrajno odsotnostjo s trga dela.

"Višje, kot so investicije, manjša stopnja brezposelnosti med mladimi," je izpostavil.

Vajeništvo ali drugi podobni programi usposabljanja, vladne spodbude za delodajalce, ki zaposlujejo mlade, podjetništvo, socialno podjetništvo, pa tudi javni programi zaposlovanja so lahko po njegovem mnenju del rešitve za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi.

Na svetu je skoraj 75 milijonov brezposelnih mladih, starih med 15 do 24 let. V Evropi je brez dela 5,5 milijona mladih, kar predstavlja 22 odstotkov vseh brezposelnih, je še pojasnil Ryder in opozoril, da dolgotrajna brezposelnost prizadene skoraj 30 odstotkov brezposelnih mladih.