Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes zaključil predobravnavni narok za suspendiranega stečajnega upravitelja, ki ga obtožnica bremeni kaznivega dejanja zlorabe položaja pri vodenju stečaja Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura. Na sodišče bi moral ponovno priti tudi Jože Šuštaršič, ki je kupil terjatve HKS Sicura, obtožnica pa ga bremeni napeljevanja k zlorabi položaja, vendar pa se je opravičil in se naroka ni udeležil.

Škerbec je sicer na prvem predobravnavnem naroku pred tremi tedni pojasnil, da ni nobenih procesnih ovir, da član zunajrazpravnega senata ne bi pozneje v isti zadevi tudi sodil. Odločitev o tej zahtevi pa je Škerbec kljub mnenju, da ni razlogov za njegovo izločitev, prepustil predsedniku okrožnega sodišča.

Gorše in Šuštaršič na prvem predobravnavnem naroku sicer nista priznala krivde. Okrožni državni tožilec Edvard Ermenc jima je za priznanje krivde ponudil nižjo kazen, in sicer za Goršeta dve leti in 10 mescev zapora ter denarno kazen, za Šuštaršiča pa eno leto in 10 mesecev zapora ter prav tako dodatno denarno kazen.

Gorše, ki se je imel danes ponovno možnost izreči o obtožnici, je ponovno zanikal krivdo, okrožni državni tožilec Edvard Ermenc pa je dejal, da vztraja pri dokaznih predlogih v obtožbi. Tožilec je predlagal tudi branje dodatnih listin iz sodnega spisa in zaslišanje izvedenke finančne stroke, ki je o zadevi že pripravila mnenje. Predobravnavni narok se je danes zaključil, glavna obravnava se bo začela prihodnjo sredo, ko bodo zaslišane prve priče.

Podjetje HKS Sicura je šlo v stečaj leta 2002, upniki pa so že leto za tem Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, vendar pa na Banki Slovenije tega niso storili. V začetku leta 2004 pa je Gorše po poročanju medijev terjatve, ki so bile skupaj nominalno vredne skoraj 200.000 evrov, za 34.400 evrov prodal Jožetu Šuštaršiču. Šuštaršič je nato leto pozneje z njihovo prodajo iztržil 228.000 evrov.