Kot so pojasnili v Elanu, je v teh dneh vlagajo zahtevo za začasno odredbo, ki bi zadržala izvršljivost odločbe Evropske komisije. Ob tem pričakujejo, da bo zahtevi po zadržanju plačila, ki jo je sicer že novembra lani ob svoji pritožbi na sklep Evropske komisije podala tudi Slovenija, ugodeno. "Glede na vse aktivnosti, ki sta jih Republika Slovenija in Elan izvedla v tem postopku, smo prepričani, da bomo s tožbami uspeli," so poudarili v Elanu.

Na ministrstvu za finance pa so pojasnili le, da niso neposredno sodelovali v dokapitalizaciji družbe Elan in so zgolj iz naslova postopkov prevzeli komunikacijo z Evropsko komisijo. Tako ministrstvo za finance ne bo izvršilo sklepa Evropske komisije, ampak bodo to storile institucije, ki so izvedle dokapitalizacijo, torej PDP, DSU in Triglav naložbe.

Na PDP, ki je največji lastnik Elana, niso pojasnili, ali bodo z izterjavo, s katero bi morali začeti naslednji ponedeljek, vendarle še počakali, vsaj dokler ne bo jasno, kaj bo z zahtevo po zadržanju plačila. Če postavljenih rokov ne bodo spoštovali, lahko Evropska komisija na evropskem sodišču v Luksemburgu sproži tožbo proti državi, sodišče pa lahko določi dnevno odškodnino do izpolnitve obveznosti.

Potrebna sredstva za vrnitev deset milijonov evrov naj bi Elan dobil z dokapitalizacijo, ki bi jo zagotovil nov lastnik. Član uprave Elana Leon Korošec pa je že novembra lani zagotovil, da v primeru, če bi bilo treba deset milijonov evrov vrniti, še preden bi bila lahko dokapitalizacija izvedena, obstaja možnost pridobitve dolgoročnih kreditov.

Postopek prodaje Elana teče že dve leti, sedaj pa naj bi se po neuradnih informacijah medijev bližal koncu. Kot je poročal časnik Finance, naj bi lastniki Elana z britanskim skladom Argus, ki po neuradnih informacijah kupuje Elan, danes podpisali pogodbo o varovanju informacij, ki določa tudi okvirne roke za prevzem.

Posel naj bi bil po poročanju Financ končan junija, saj bo Argus pred dokončno sklenitvijo posla še enkrat pregledal poslovanje Elana. Po neuradnih informacijah naj bi Argus Elan odkupil za manj kot milijon evrov, vendar pa naj bi hkrati z dokapitalizacijo zagotovil 15 milijonov evrov za povračilo nedovoljene državne pomoči in za investicije.