Kot je v načrtu finančnega prestrukturiranja opredelilo vodstvo Lesne TIP, bodo upniki z navadnimi terjatvami poplačani 50-odstotno, in sicer v četrtinskih deležih, pri čemer mora Lesna TIP prvi del poravnati do konca letošnjega leta.

Za izvedbo prisilne poravnave so glasovali upniki, ki imajo skupaj 77-odstotni delež priznanih navadnih terjatev, proti pa so bili upniki z 22,7-odstotnim deležem.

Prisilna poravnava Lesne TIP se je začela 17. julija lani, zaradi plačilne nesposobnosti pa jo je predlagalo vodstvo družbe, ki je v načrtu finančnega prestrukturiranja predvideva preoblikovanje družbe in zmanjšanje števila zaposlenih, kasneje pa je načrt nekoliko spremenilo.

Lesna TIP, ki je imela marca lani okoli 170 zaposlenih, je sicer v prvih 11 mesecih lani poslovala z izgubo, kar pa je bilo glede na program finančnega prestrukturiranja pričakovano, je razvidno iz zadnjega rednega poročila upraviteljice prisilne poravnave Monike Rozman.

Kot je navedla, je na višino izgube ugodno vplivala izločitev stavbnega programa in s tem povezani nižji stroški, kot bi nastali z morebitno ukinitvijo programa. Stavbni program skupaj z 58 zaposlenimi je, kot je znano, novembra prevzela novoustanovljena družba Lesna vrata.

V spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja je vodstvo podjetja upoštevalo tudi učinke novembrskih poplav, ko je v družbi prišlo do večjega uničenja zalog, izdelkov in hkrati do zastoja proizvodnje. Spremenjeni načrt finančnega prestrukturiranja, ki je bil na Ajpesu objavljen 22. novembra lani, pa predvideva tudi ohranitev proizvodnje ivernih plošč in s tem tudi 111 trenutno zaposlenih.

Ob tem družba po novem načrtuje odprodajo kontinuirane stiskalnice, da bo s kupnino poplačala Hypo Leasing, nato pa bo stiskalnico najela nazaj in tako ohranila delovna mesta. Kdo bo stiskalnico kupil, še ni znano.