Slovenija bi kot majhna država lahko zelo hitro uvedla spremembe, podobno kot kakšno večje svetovno podjetje. Njen bruto domači proizvod (BDP) je namreč primerljiv s tržno kapitalizacijo Goldman Sachsa. A državo bremenijo zapleteni administrativni procesi in državni aparat, primerljiv z veliko večjo Nemčijo, je poudaril govornik.

Vlagatelji bi radi videli, da bi administrativni procesi v Sloveniji tekli hitreje, bolj neposredno, poudarja Dibelius, v investicijski banki Goldman Sachs pristojen za Nemčijo, Avstrijo, Rusijo in srednje- in vzhodnoevropsko regijo. Kot problem Slovenije je izpostavil tudi stalno prenašanje politične odgovornosti.

To je označil z izrazom poljska bolezen, ki jo je Slovenija po njegovih besedah do neke mere že premagala. Z izrazom cilja na hitro menjavanje vlad, ki vnaša nestabilnost v politično, s tem pa tudi investicijsko okolje. "Potrebujete stabilno politično upravljanje," je poudaril Dibelius.

Sloveniji je Dibelius, po izobrazbi sicer tudi zdravnik, pripisal tudi tako imenovano švicarsko bolezen. "S tem ne mislim težav z referendumi," je dejal, čeprav priznava, da tudi te rušijo stabilnost Slovenije kot investicijske baze. Govornik pa je imel v mislih predvsem velikost bančnega sektorja, ki je v primerjavi z BDP prevelik. Ko se tako bančni sektor znajde v težavah, ga država tako ni spodobna rešiti.

Slovenske banke imajo kup slabih posojil, ki jim ležijo na bilancah in ovirajo nov zagon posojilne aktivnosti. Zato se Dibelius strinja s konceptom slabe banke, kot ga je zastavila slovenska vlada. Takšno reševanje težav slovenskega bančnega sektorja načeloma podpira.

Sicer pa Sloveniji strokovnjak svetuje umik države iz gospodarstva. "Privatizirajte podjetja, privabite tuj kapital, saj bo to spodbudilo gospodarstvo," je poudaril.

Dibelius se je dotaknil tudi vprašanja Evrope in njene dolžniške krize. Na prihodnost EU bodo po njegovih besedah odločilno vplivale tri stvari. Prva je reševanje grškega problema, ne toliko zaradi velikosti ali gospodarskega pomena Grčije, pač pa zato, ker bo ta primer pokazal, kako se bo Evropa v prihodnje spopadala s svojimi težavami.

Drugi problem je reševanje težav preostalih držav z obrobja celine, a pri teh dveh zadevah Dibelius ne vidi večjih težav in verjame v njihovo rešitev. Kot najpomembnejše vprašanje pa izpostavlja zmožnost Francije, da se prestrukturira. "Francija je tista, ki bo odločala o prihodnosti," je ocenil.

Dogodek je pripravila ameriška gospodarska zbornica AmCham. Tako je udeležence uvodoma nagovoril ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli. Ta je poudaril, da se v zadnjih dveh letih, odkar je v Sloveniji, pri temi tujih neposrednih investicij ni veliko spremenilo. "Vedno govorimo o istih težavah, pa tudi o istih prednostih," je pojasnil.

Mussomeli: Sloveniji manjka političnega poguma

Mussomeli je kot edino politično težavo, ki ovira napredek slovenskega gospodarstva, izpostavil pomanjkanje poguma v politiki. Ta se kaže na dva načina. Prvi način je nesposobnost in izmikanje sprejemanju zahtevnih odločitev. "Vedno se išče lahke poti, lažje načine," je ocenil Mussomeli. Slovensko politiko je spomnil, da so pred njo zahtevne odločitve, ki jih bosta morali sprejeti tako vlada kot opozicija.

Drugi način, na katerega se kaže pomanjkanje poguma, pa je pri iskanju kompromisov. "Pozabiti je treba na zamere in iskati odločitve, ki bodo v prid vsem Slovencem," je poudaril ameriški veleposlanik. Za Slovenijo pa je ocenil, da bo "odlična destinacija za vlaganje, če ji bo uspelo v politično odločanje vnesti malce poguma".

V okviru današnjega dneva investitorjev, ki ga pripravlja Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti) v sodelovanju s podjetniškim centrom CEED Slovenija in ameriško gospodarsko zbornico AmCham, trenutno poteka še investicijski seminar, na katerem se strokovnjaki in vlagatelji sprašujejo, ali je Slovenija sploh zainteresirana za tuje vlagatelje. Zvečer pa bodo že sedmič podeljene nagrade najboljšim tujim investitorjem v Sloveniji.