Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah je Skobe pri Ericssonu izpogajal kar 25-odstotno znižanje cen. V Telekomu podrobnosti sodelovanja z Ericssonom za zdaj ne želijo razkriti. Da so se naposled odločili za Ericsson, pa je bržčas posledica dejstva, da je ta zgradil celotno Telekomovo mobilno omrežje. Spomnimo, da so Švedi pred leti dobili tudi 37 milijonov evrov vreden posel gradnje Telekomovega omrežja na Kosovu in tudi njegovo letošnjo nadgradnjo. V pripravah na LTE so preizkušali tudi radijsko opremo kitajskih gigantov Huawei in ZTE.

»Rezultati testnega obdobja so odlični in obetajo vrhunsko uporabniško izkušnjo. LTE prinaša višje prenosne hitrosti, večjo zmogljivost in nižje odzivne čase ter omogoča združljivost z omrežji prejšnjih generacij (2G in 3G),« so navedli v nacionalnem operaterju. Omenimo le eno od izboljšav, ki jih prinaša »novo« omrežje. Če to z nadgradnjo HSPA+ dopušča hitrosti nad 20 Mb/s, bi te po novem lahko dosegle tudi sto Mb/s. »Pri LTE je treba vedeti, da ne gre preprosto za vklop ali preklop na novo tehnologijo. Pri LTE namreč ne gre toliko za tehnologijo samo, temveč za skrbno načrtovano sobivanje novih in obstoječih tehnologij (tudi novi mobilni terminali bodo tako narejeni). Predvsem pa LTE potrebuje optična omrežja za povezavo med radijskimi sprejemniki in oddajniki ter preostalo omrežno infrastrukturo. Mobilna omrežja lahko sicer za marsikatero storitev nadomestijo kabelska, vendar prihajajo nove storitve, ki so možne le prek optičnih vlaken,« so pojasnili v Telekomu.

V začetni fazi gradnje bodo nadgradili jedrno omrežje in zagotovili osnovno pokrivanje ozemlja s signalom, pri čemer bodo uporabili že pridobljeno frekvenco 1800 MHz. Zaradi zamude pri sprejemanju nacionalne strategije razvoja tega področja bodo namreč operaterji še najmanj leto dni čakali na objavo razpisa za dodelitev frekvenčnega pasu 800 MHz, ki se je sprostil zaradi prehoda na digitalno televizijo.