Jerkičeva je z napovedanim odzivom na splošno stavko, ki bo v dejavnostih elektro- in kovinske industrije ter kovinski materiali in livarne trajala od srede od 6. ure zjutraj do četrtka do 6. ure zjutraj, zadovoljna. Pripravljenost na sodelovanje v stavki je sicer po državi po njenih besedah različno.

Zaradi napovedane stavke v nekaterih izpostavah delavci žrtve mobinga

Geografsko gledano bo v več regijah - SKEI jih pokriva 14 - udeležba v stavki ponekod skoraj 100-odstotna. Dober odziv se tako obeta v notranjsko-kraški regiji, na Obali, v Zasavju, Velenju, Posočju in Pomurju. Razmeroma veliko naj bi jih stavkalo tudi na Dolenjskem in v Beli krajini.

Drugod naj bi bila udeležba nekoliko manjša, vendar več kot polovična. Nekaj manj zanimanja za stavko je sicer v industrijskih središčih, kjer je stiska zaposlenih manjša.

Po besedah Jerkičeve so bili delavci zaradi napovedane stavke v minulih dneh v več podjetjih deležni različnih načinov mobinga, nekaterim podjetjem pa se je pritisk na zaposlene tudi obrestoval. Med drugim so delodajalci od delavcev zahtevali, da se s podpisom izjasnijo, ali bodo prišli na delo ali ne.

Stavkalo naj bi okoli 14 tisoč delavcev - stavkali bodo od doma

Med stavkajočimi bodo tudi nekateri, ki niso člani sindikata, ni pa pričakovati sodelovanja zaposlenih za določen čas in agencijskih delavcev, je naštela sindikalistka. Skladno s tem naj bi v dejavnostih elektro- in kovinske industrije ter kovinski materiali in livarne stavkalo okoli 14.000 delavcev. V omenjenih panogah je sicer zaposlenih 85.000 ljudi, članov SKEI jih je nekaj manj kot 35.000.

Delavci bodo v sredo stavkali od doma, kar predstavlja novo obliko stavke, je spomnila sindikalistka. Dodala je, da bodo v nekaterih podjetjih delavci kljub temu opravljali nujna dela. V podjetjih bodo prisotni tudi stavkovni odbori.

Zbiranje podpisov za večdnevno stavko

SKEI se medtem že pripravlja na naslednji korak. Kot je povedala Jerkičeva, od protestnega shoda, ki so ga organizirali minuli teden, do stavke namreč teče tudi zbiranje podpisov za interesno trajajočo večdnevno stavko. Po zadnjih podatkih so doslej zbrali okoli 12.000 podpisov.

Stavkovnih zahtev SKEI je več. Pod prvo točko v sindikatu zahtevajo, da se s 1. januarjem zviša najnižje osnovne plače za vse tarifne razrede v podjetjih elektroindustrije za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za devet odstotkov.

Za toliko se morajo po njihovih zahtevah zvišati vse osnovne plače pri delodajalcih. Če so ti lani osnovne plače sistemsko že zvišali, pa mora biti tokratno zvišanje v obsegu obstoječe razlike.

Želijo uvedbo najnižje neto minimalne plače

SKEI želi tudi uvedbo najnižje neto minimalne plače, ki s 1. januarjem znaša 624 evrov, in enkratno izplačilo delavcu v višini 20 odstotkov njegove plače.

V sindikatu pozivajo še, da morajo najnižje osnovne plače rasti hitreje kot minimalna plača in da se v kolektivni pogodbi za elektro- in kovinsko industrijo vrne črtano določbo o postopnem izločanju dodatkov iz minimalne plače.

Regres za letni dopust je treba po njihovih navedbah za elektro- in kovinsko industrijo za lani poračunati za najmanj 793 evrov, za letos pa ga okrepiti na 817 evrov. V dejavnosti kovinski materiali mora regres doseči 855 evrov.

Pogajanja še niso prinesla zbližanja

Pogajanja o zahtevah SKEI sicer v dveh dejavnostih že potekajo, a še niso prinesla zbližanja. Jerkičeva je danes dosedanje rezultate opisala kot "drobne poskuse približevanja". Delodajalci so namreč ponudili zvišanje osnovnih plač (in regresa za letni dopust) v obsegu med dva in 2,7 odstotka, kar pa je manj od letošnjega zvišanja minimalne plače in daleč pod tistim, na kar bi pristali v sindikatu, je posvarila.

Pogajanja v elektroindustriji se bodo nadaljevala prihodnji teden, pogajanja v kovinski industriji pa na datum, ki ga bo prihodnji teden določil upravni odbor delodajalcev v tej dejavnosti. V sektorju kovinski materiali in livarne odziva na zahteve, protestni shod in napovedano stavko še ni bilo, je položaj predstavila prva dama SKEI.

Glede na to, da zakon o stavki po njenih besedah predvideva, da se morajo na stavkovne zahteve opredeliti vsi vpleteni, bo SKEI združenje kovinskih materialov pri Gospodarski zbornici Slovenije pozval, da delodajalci stavkovni dan zaposlenim plačajo.