Vlagatelji so tako vložili za 11,12 milijarde evrov ponudb, država pa je želela zbrati med 1,5 in 2,5 milijarde evrov. Na koncu je ob navalu investitorjev precej presegla načrtovano vsoto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španija je s trimesečnimi menicami zbrala 1,206 milijarde evrov, povprečna zahtevana obrestna mera pa je bila pri 0,441 odstotka. Ob zadnji podobni izdaji 18. decembra lani je bila še pri 1,195 odstotka.

S šestmesečnimi menicami pa je uspela iberska članica območja evra zbrati 1,579 milijarde evrov. Povprečna zahtevana obrestna mera je bila pri 0,888 odstotka, potem ko je bila 18. decembra lani pri 1,609 odstotka.

Gre še za en znak umirjanja razmer na trgu državnega dolga, potem ko je pritisk vlagateljev na četrto največje evrsko gospodarsko lani poleti dosegel rekordne vrednosti, vrstila pa so se ugibanja, da bo morala Španija poleg odobrene pomoči za stabilizacijo bank zaprositi tudi za paket pomoči za celotno državo.

Po septembrski odločitvi Evropske centralne banke za neomejeno odkupovanje državnih obveznic ranljivih članic območja evra v primeru potrebe in pod strogimi pogoji in po začetku sanacije najbolj problematičnih španskih bank se je zahtevana donosnost na španske obveznice začela občutno zniževati.

Država namerava letos z različnimi oblikami dolžniških vrednostnih papirjev zbrati od 215 do 230 milijard evrov, kar je manj kot lani, ko je zadolževanje doseglo 249,6 milijarde evrov.