Španska zakladnica se je danes zadolžila za 300 milijonov evrov več, kot je načrtovala. Povprečna obrestna mera na španske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo enega leta je bila pri 1,5 odstotka, na obveznice z dospelostjo čez leto in pol pa pri 1,8 odstotka.

Obe obrestni meri sta bili glede na zadnji primerljivi dražbi nižji za več kot odstotek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Španija je sveža sredstva na kapitalskih trgih podobno uspešno zbrala že minuli teden.

Analitiki padec zahtevane donosnosti na španske obveznice pripisujejo zmanjšanju možnosti, da bodo španske oblasti prisiljene zaprositi za splošno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) oz. za poseg Evropske centralne banke na trg obveznic.

Sicer pa so iz Madrida danes sporočili tudi, da je mogoče, da je bila recesija v državi lani blažja, kot se je pričakovalo. Španski bruto domači proizvod (BDP) bi tako lahko v lanskem letu upadel le za 1,3 odstotka. V Madridu so pred tem napovedovali, da bo padec gospodarske rasti 1,5-odstoten.

Še vedno pa je po besedah predstavnikov španske vlade prezgodaj napovedovati, ali je državi lani uspelo znižati javnofinančni primanjkljaj na 6,3 odstotka BDP, kot je obljubila EU. Leta 2011 je njen primanjkljaj znašal 8,9 odstotka BDP.

Ne glede na vse pa špansko gospodarstvo počasi premaguje trenutno krizo, je danes poudaril španski državni sekretar, pristojen za gospodarstvo, Jaime Garcia Legaz.