V sedanjih razmerah z visokim številom brezposelnih bi po mnenju Šmučeve morali skrbno paziti, da zaščitimo delujoč del gospodarstva in ustvarimo pogoje za gospodarsko okrevanje, ki bi prineslo tudi nova delovna mesta in višje prilive v proračun.

"Tega posluha gospodarstvo ni deležno. Preveč energije je usmerjeno v politične akterje, ki tudi takrat, ko razmišljajo o gospodarstvu, razmišljajo predvsem kratkoročno," je poudarila.

Šmučeva poudarja, da je treba priti do širokega družbenega soglasja o dolgoročni viziji, strategiji in ciljih Slovenije. Politične stranke bi morale po njenem tekmovati o tem, katera bo to najbolje uresničevala, namesto da skuša vsaka uveljaviti svoje poglede na razvoj države.

Ker so pogledi političnih strank glede vizije in ciljev lahko precej različni in se zamenjajo vsakih nekaj let, to posledično povzroča tudi večjo politično nestabilnost.

V Združenju Manager pričakujejo mnogo več dolgoročne naravnanosti in odgovornosti na vseh ravneh, zlati v politiki in gospodarstvu. Zato so že pred časom pozvali k razpravi in k družbenemu dogovoru o novem velikem cilju: preboju Slovenije med prvih 15 najrazvitejših držav EU do leta 2020. Čeprav gredo gospodarski in družbeni trendi v nasprotni smeri, je sprememba mogoča, pravzaprav nujna, pravi Šmučeva.

"Notranja moč naroda se meri v sposobnosti, da tudi v najtežjih razmerah zbere pogum in modrost za ponoven vzpon. Toda ta se ne bo zgodil sam od sebe in samo zato, ker si to želimo," je povedala.

Dolžnost tistih, ki nosijo odgovornost sprejemanja odločitev, ki vplivajo tudi na druge - od politikov in gospodarstvenikov do sindikatov in drugih nosilcev družbene misli -, je, tako Šmučeva, da znova vzpostavimo socialni dialog, medsebojno spoštovanje in zaupanje na temelju pravičnosti in odgovornosti. To po njenih besedah zahteva transparentno, etično, napredno razmišljanje in delovanje na vseh družbenih ravneh.