Potem ko so rezultate pretekli teden obravnavali nadzorniki, je NKBM danes na spletni strani Ljubljanske borze objavila nerevidirano poročilo o poslovanju skupine v prvih devetih mesecih. Tekoči dobiček na ravni skupine so pokvarile slabitve in rezervacije v višini 148,4 milijona evrov.

Kot so ob tem sporočili iz druge največje državne banke, je za izboljšanje tržnega položaja banke in skupine v pripravi nova strategija za naslednje štiriletno obdobje, aktivnosti za izboljšanje kapitalske ustreznosti pa se izvajajo skladno z načrtom.

Raven rezervacij in slabitev je v primerjavi z istim obdobjem lani višja za 113 odstotkov, predvsem zaradi velikega števila stečajev in povečane intenzivnosti čiščenja kreditnega portfelja. V banki predvidevajo, da se bo konsolidacija kreditnega portfelja nadaljevala še v naslednjih dveh letih.

Kapitalska ustreznost skupine na celotni kapital je bila ob koncu septembra 9,77 odstotka, raven kapitala pa 346,4 milijona evrov.

Pozitiven vpliv na izboljšanje kapitalske ustreznosti v NKBM pričakujejo ob uresničitvi aktivnosti, ki so v polnem teku. Prodaja Zavarovalnice Maribor in delni odkup hibridnih obveznic potekata po načrtu. O dokapitalizaciji z izdajo novih delnic bodo odločali delničarji na skupščini 11. decembra. Banka je za vse možne odločitve pripravila primerne scenarije, na podlagi katerih je pričakovati uspešno pridobitev dodatnega kapitala do konca letošnjega leta.

Sicer pa namerava banka glede na razmere v poslovnem okolju, še vedno trajajočo gospodarsko in finančno krizo, napovedi počasnejšega gospodarskega okrevanja ter glede na aktualne zahteve in pričakovanja deležnikov oblikovati novo strategijo banke in skupine za obdobje do leta 2016.

"Med pomembnejšimi izhodišči nastajajoče strategije so predvsem intenzivna usmerjenost h komitentom, zagotavljanje uspešnosti in donosnosti poslovanja, osredotočenost na strateške dejavnosti, učinkovito upravljanje s tveganji ter oblikovanje poslovnega modela, ki bo utrjeval stabilnost banke in skupine ter krepil zaupanje vanju. Z uresničevanjem nove strategije bosta banka in skupina bolj učinkoviti, uspešni in konkurenčni, to pa bo prinašalo večjo dodano vrednost delničarjem, komitentom, zaposlenim in širšemu okolju," snovanje nove strategije pojasnjuje predsednik uprave NKBM Aleš Hauc.

V NKBM se bodo tako v prihodnje še bolj osredotočali na povečanje stroškovne učinkovitosti, izpolnjevanje regulatornih zahtev in konsolidacijo dejavnosti znotraj skupine. Ob tem nadaljujejo tudi z racionalizacijo stroškov na vseh področjih poslovanja, ki med drugimi zajema zniževanje stroškov storitev in materiala, uskladitev kadrovske strukture s potrebami in cilji, zmanjševanje števila zaposlenih in preoblikovanje v vitkejšo in enostavnejšo organizacijsko strukturo.