Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo EBITDA je v devetmesečju znašal dobrih 55 milijonov evrov, kar je 17 odstotkov manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, poslovni izid iz poslovanja EBIT pa je upadel za 34,8 odstotka na 15,2 milijona evrov. Devetmesečne rezultate poslovanja so nadzorniki Gorenja obravnavali na četrtkovi seji.

V Gorenju navajajo, da sta devetmesečno poslovanje negativno zaznamovala predvsem prva dva meseca tretjega četrtletja, ko so se razmere na trgih, ki so pomembni za skupino Gorenje, dodatno poslabšale. Na poslovanje so vplivali še višji stroški, predvsem transportnih storitev, in stroški povezani s selitvijo proizvodnje.

V Gorenju so s pospeševanjem prodaje in izboljšanjem geografske in izdelčne prodajne strukture ter uvajanjem novih izdelkov uspeli raven naročil v septembru obrniti navzgor. Družba ohranja ta trend tudi v začetku zadnjega četrtletja. Tako prihajajo višja naročila za oktober in november iz držav, v katerih Gorenje dosega višjo dobičkonosnost (Ukrajina, Slovenija, Rusija, Češka, Hrvaška in Srbija).

Pozitivne učinke na poslovanje že kažejo tudi nekateri ukrepi, kot so uvajanje novih izdelkov na trge, optimiranje vseh vrst stroškov, dezinvestiranje in selitev proizvodnje s Finske na Češko. Prihranki, pridobljeni s selitvijo te proizvodnje, pa bodo prepoznani že v zadnjem letošnjem četrtletju in po podatkih Gorenja naj bi bili višji od načrtovanih. V Gorenju ocenjujejo, da bodo leto zaključili z dobičkom.

Po mnenju predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca so makroekonomske razmere na trgih še vedno zelo težke, v tretjem četrtletju je prišlo celo do poslabšanja in tudi v naslednjih mesecih ne pričakuje izboljšanja v poslovnem okolju, ki ostaja zelo nepredvidljivo.

Po njegovih besedah so potrošniki zadržani do nakupov trajnih potrošnih dobrin, cene surovin in energentov pa ostajajo na visokih ravneh. V Gorenju so za zagotovitev dolgoročne konkurenčne sposobnosti letos začeli s prestrukturiranjem proizvodnih lokacij, kar pa v prvi fazi prinaša stroške, po zaključku aktivnosti selitev ob koncu naslednjega leta pa bodo začeli beležiti pomembne prihranke.