V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) so na protestu pred Gospodarsko zbornico Slovenije v Ljubljani ta teden med drugim zahtevali zvišanje plač v podjetjih elektroindustrije za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za devet odstotkov.

Med pogajalske zahteve so dodatno zapisali zahtevo, da je najnižja izplačana plača v vseh treh dejavnostih 624 evrov neto, kolikor po novem znaša prag minimalnega zneska za preživetje.

Glede na stalno prakso delodajalcev, da se ob napovedi pogajanj začnejo pogajati "pod mizo" in tako "uničujejo sindikalni boj", zahtevajo tudi, da se tokrat zvišajo vse plače v vseh podjetjih.

Pogajanja v elektroindustriji so se po vseh zadnjih aktivnostih SKEI ta teden že začela in jih bodo nadaljevali v ponedeljek. V kovinski industriji bodo pogovore po besedah Jerkičeve najverjetneje začeli v torek, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa sindikalistka ponudbe, da sedejo za mizo, od delodajalcev ne pričakuje.

Če zahteve SKEI ne bodo izpolnjene, bo sindikat 23. januarja izvedel opozorilno stavko, ki bo za spremembo potekala doma. Če namreč stavka poteka v podjetju, se nad delavci neprestano vršijo pritiski, ugotavljajo v SKEI.

Navedbe, da elektro- in kovinska industrija delujeta na mejah zmožnosti in da bi lahko stavka vodila v selitev proizvodnje v tujino, je Jerkičeva ta teden zavrnila. "Poslovanje naših treh panog zlasti v letu 2011 je bilo preverljivo dobro. Ni bilo na meji nemogočega. Dobički so marsikje zrasli, pa se to ni prav nič poznalo na plačah," je zatrdila.