Predsednica SKEI Lidija Jerkič je v vabilu na četrtkovo novinarsko konferenco zapisala, da je "po izgubljenem letu pogajanj" izvršni odbor sindikata sprejel sklep, da 16. januarja organizira protestni shod pred Gospodarsko zbornico Slovenije in delodajalce opozori na pogajalske predloge za spremembe vseh treh kolektivnih pogodb dejavnosti ter jih spodbudi k pogajanjem.

V podporo pogajanjem je SKEI Slovenije napovedal tudi opozorilno stavko v vseh treh dejavnostih, in sicer za 23. januar. Z vsebino in razlogi za napovedane aktivnosti in o zahtevah, ki so jih postavili delodajalcem, bo SKEI, kot omenjeno, javnost seznanil v četrtek.

SKEI je opozorilno stavko nazadnje napovedal za 26. september lani, a jo je nato kljub neuspešnim pogajanjem za spremembo kolektivne pogodbe vseh treh dejavnosti preklical. Kot je takrat pojasnila predsednica sindikata, so se tako odločili zaradi neuspešnih pogajanj za najnižje osnovne plače in regres za leto 2012.

Ob tem je opozorila na "izrazito podcenjujoč odnos delodajalskih organizacij do zaposlenih" v panogah, zaradi česar so se, kot je dejala septembra, v SKEI odločili, da pripravijo nov predlog za pogajanja, v katerem bodo predlagali dvig vseh, ne več le osnovnih plač za vse delavce, dvig regresa za letni dopust v višini 830 evrov in določitev minimalne izplačane plače v dejavnostih nad višino, določeno z zakonom o minimalni plači.

Takrat je napovedala še, da bodo v pogajanjih zahtevali tudi izplačilo enkratnega zneska kot kompenzacijo zaradi inflacije v letih 2011 in 2012, glede na potek pogajanj za spremembe zakonov s področja trga dela pa bodo v pogajanja vključili tudi zahteve s tega področja.

Jerkičeva je takrat povedala še, da bodo po prejemu podatkov o poslovanju za tretje trimesečje predvidoma do konca novembra pripravili nova pogajalska izhodišča.