Odprodaja dejavnosti Gumarstvo, na čelu s kranjskem podjetjem Savatech, je del strategije poslovno-finančnega prestrukturiranja poslovne skupine Sava do leta 2014, ki je bila sprejeta septembra 2011.

Transakcija bo skupaj z ostalimi izvedenimi odprodajami omogočila razdolžitev poslovne skupine Sava v višini 100 milijonov evrov in predstavlja pomemben korak k sklenitvi dogovora z bankami o prestrukturiranju finančnih obveznosti Save.

Preoblikovana Sava letos skladno s strategijo nadaljuje s prestrukturiranjem, usmerjenim v povečanje vrednosti njenih naložb na področju bančništva in turizma. To bo ob izboljšanju poslovne uspešnosti omogočalo tudi nadaljnje zniževanje finančnih obveznosti in krepitev finančne trdnosti skupine, so zapisali v vodstvu družbe.

Kranjska Sava se s sklenitvijo pogodbe s ČGS v celoti umika iz gumarstva, ki je bila njena prvotna dejavnost. Že leta 2004 je dokončno odprodala kranjsko tovarno pnevmatik koncernu Goodyear, sedaj pa je prodala tudi družbo za proizvodnjo in trženje gumenotehničnih izdelkov in pnevmatik Savatech, ki je bil zadnja leta najuspešnejši del poslovne skupine Sava.

Družba Savatech s preko 700 zaposlenimi je v prvi polovici leta 2012 ustvarila 59,7 milijona evrov prihodkov od prodaje in zabeležila 4,4 milijona evrov dobička. Ob tem novi lastnik, skupina ČGS obljublja, da bo v Savatechu podprl nadaljnji razvoj asortimana in ohranil proizvodnjo ter delovna mesta.