Javni razpis za zbiranje ponudb za nakup vseh 10.851.268 delnic Peka, ki jih prodajajo Republika Slovenija, DSU - družba za svetovanje in upravljanje, Gorenjska banka in SKB banka, je bil objavljen že 23. novembra lani. Tedaj je bil kot rok za izkaz interesa določen 3. december. Kasneje se je rok podaljšal do 17. decembra, z današnji javno objavo pa se rok podaljšuje do 30. januarja.

Z nakupom 100-odstotnega lastniškega deleža skupine Peko, ki poleg matične družbe v Tržiču vključuje še pet odvisnih družb, je neločljivo povezana tudi dokapitalizacija v višini najmanj dveh milijonov evrov. Prav pridobitev svežega denarja pa v tržiškem obutvenem podjetju najtežje čakajo, saj ob poslabšanju prodaje obutve občutijo velik pritisk dobaviteljev in bank za poplačilo vseh obveznosti.

"Čas beži, mi pa iz dneva v dan težje prenašamo to situacijo," je za STA povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic in spomnil, da je lastnikom in državi dal obvezo, da bo skušal zagotoviti normalno poslovanje podjetja do konca leta. Sedaj je že novo leto, postopek prodaje pa je spet na isti točki kot novembra lani. To pomeni, da je do podpisa pogodbe z novim lastnikom, ki bi podjetju zagotovil sveža sredstva, najmanj dva meseca.

"Slovenska odškodninska družba, ki je prodajni postopek prevzela od nekdanje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, si aktivno prizadeva, da bi družba Peko čim prej dobila ustreznega strateškega partnerja," so za STA zagotovili v Slovenski odškodninski družbi in dodali, da do zaključka prodajnega postopka več informacij ne morejo posredovati.

Po neuradnih informacijah pa naj bi se dvema že izkazanima interesentoma za Peko pridružili še nekateri novi resni interesenti, kar naj bi bil tudi razlog za podaljšanje roka. "Želim si, da bi res dobili dobrega lastnika, vendar pa je hkrati velik problem, kako preživeti v taki situaciji do podpisa pogodbe," je opozoril Sajovic in dodal, da bi takoj potrebovali dva milijona evrov, da bi zagotovili material za proizvodnjo, robo za trgovine in plačilo za dobavitelje.

Veliko časa pri reševanju Peka je bilo sicer zamujenega v minulih letih, saj je država lani kljub že dogovorjeni reorganizaciji in dokapitalizaciji spremenila strategijo iskanja strateškega partnerja in se skupaj z ostalimi lastniki odločila za takojšnjo prodajo celotnega deleža v Peku.