Triglav v iztisnitev malih delničarjev Slovenijalesa

Začel se je drugi krog dokapitalizacije Abanke

Včeraj se je začel drugi krog dokapitalizacije Abanke Vipe, v katerem bodo nove delnice do konca meseca lahko vplačali le obstoječi delničarji. V prvem krogu dokapitalizacije so delničarji vplačali za 23,1 milijona evrov novih delnic, od česar pretežni del le Zavarovalnica Triglav. Gorenjska banka v prvem krogu dokapitalizacije ni sodelovala, mali delničarji pa so vplačali le za nekaj tisoč evrov novih delnic.

Jelovec namesto Savška

Vlada je na včerajšnji seji na mesto člana upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost imenovala Dejana Jelovca, in sicer do izteka mandatne dobe 24. maja 2014. Jelovec je na tem mestu nasledil razrešenega Tomaža Savška.

Žerjav na obisk v Indijo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav bo konec meseca obiskal Indijo, kjer se bo pogovarjal o možnosti krepitve gospodarskega sodelovanja med državama.

Gregor Štampohar na čelo Tušmobila

Dosedanji direktor prodaje pri Tušmobilu Gregor Štampohar je v začetku tedna prevzel vodenje te družbe. Na mestu predsednika uprave je zamenjal Iva Švrljugo, ki je vodenje Tušmobila prevzel po lanskoletni razrešitvi Matjaža Zadravca.

Rast podjetniške aktivnosti

Zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji je lani po treh letih upadanja zrasla: delež odraslega prebivalstva, ki se je podalo na podjetniško pot, se je s predlanskih 3,65 odstotka zvišal na 5,5 odstotka. Slovenija je v svetovnem merilu na 59., v evropskem pa na 23. mestu, kaže raziskava Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Visok padec gradbenih del

Obseg gradbenih del v območju evra se je novembra glede na oktober znižal za 0,4 odstotka, na letni ravni pa je padec znašal 4,7 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni sicer dosegla najvišjo rast (+14,9 odstotka), vendar na drugi strani tudi najgloblji padec na letni ravni, saj se je obseg gradbenih del znižal za kar 20,4 odstotka.

Fišer vodja Nebre

Družba za davčno svetovanje Nebra, ki je v lasti Branke Neffat, ima novega direktorja. To je postal Martin Fišer, ki je vodenje Nebre prevzel od Anje Kuhar, sicer direktorice Inštituta za pravne raziskave ISPRA, katerega lastnica je Nebra.

Lekarniški podružnici z novima poslovodjema

Javni zavod Lekarna Ljubljana je v svoji cerkniški lekarni in lekarniški podružnici Stari trg zamenjal poslovodjo. Mateja Podobnik Udovič je na mestu vodilne zamenjala Katarino Kričej Zdovc. V lekarniški podružnici Borovnica pa je mesto poslovodje prevzela Jožica Menard Tavželj, ki je nasledila Tatjano Štrumelj Dobrovoljc.

Pripravila Matjaž Polanič in STA