Predsednica notarske zbornice Marjana Tičar Bešter je pojasnila, da ne gre za splošno znižanje tarif. Prvi trije razredi, za katere veljajo najnižje tarife, so ostali nespremenjeni. Naslednje razrede pa se je združilo po več skupaj, tako da se je tarifa ustalila pri najnižji postavki in so se nekatere tarife posledično znižale.

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pa pojasnjujejo, da se med drugim znižuje pristojbina za sestavo notarske listine, torej tarifna številka 1. Kot so razložili, je pristojbina za sestavo notarske listine določena odvisno od vrednosti predmeta zapisa, in sicer v 13 razredih. Z izjemo prvih treh razredov se pristojbine znižujejo tako, da se združijo po trije razredi, zanje pa velja cena najnižje postavke med temi tremi.

Podoben sistem znižanj in omejitev je določen tudi za sodelovanje notarja na skupščini delniške družbe, gospodarskega interesnega združenja ali zadruge (tarifna številka sedem), za overitev podpisa na pogodbi (tarifna številka osem) in za prevzem, hrambo in izročitev denarja in vrednostnih papirjev (tarifna številka enajst).

Hkrati je določeno tudi, da se za 50 odstotkov zniža pristojbine v stalnem znesku za notarsko opravilo potrditve dejstva, da oseba živi, za 25 odstotkov pa pristojbine za overitev prepisa listine (oboje je pod tarifno številko 17). Spremembe prinašajo tudi obvezno znižanje pristojbine v primeru hujše premoženjske stiske. Odpustitev plačila ostaja izjema.

Na ministrstvu so dodali, da so spremembe potrebne zlasti zaradi splošne gospodarske krize v državi in poslabšanja finančnega stanja prebivalstva.