Kot je razvidno iz objave, je Banka Slovenije obema družbama glasovalne pravice odvzela že 6. novembra lani, zakaj sta se dosedanja največja lastnika Probanko o tem obvestila odločiti šele po več kot dveh mesecih, pa ni pojasnjeno. Medaljon je imel pred tem v omenjeni banki 15,89 odstotka, Perutnina Ptuj pa 11,02 odstotka glasovalnih pravic.

Kot piše današnji Dnevnik, gre za enega najstrožjih ukrepov, ki ga lahko proti lastnikom izreče bančni regulator.

Zakaj se je Banka Slovenije odločila za ta korak, uradno ni znano, po ocenah Dnevnikovih virov pa je k temu botroval zlasti slab finančni položaj obeh družb. Z odločitvijo Banke Slovenije je že začel teči tudi rok, v katerem morata Medaljon in Perutnina Ptuj prodati svoje delnice in lastništvo znižati pod pet odstotkov.

Predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser za STA ni pojasnil, ali bo po odločitvi Banke Slovenije še naprej vztrajal na mestu predsednika nadzornega sveta Probanke. V pisnem odzivu je pojasnil, da se je poslovno okolje v zadnjih petih letih hitro spreminjalo, kar je še posebej v zadnjem obdobju povzročilo otežen dostop do virov svežega kapitala. V Perutnini so zato s poslovno politiko poudarili usmerjenost v njihovo osnovno dejavnost.

Kot je dodal Glaser, so vse od ustanovitve do lani sodelovali v vseh dokapitalizacijah Probanke. Zaradi že omenjenih razlogov za zadnjo dokapitalizacijo niso izrazili namere, a Glaser dodaja, da hkrati tega niso niti izključili. Ob tem so tvorno podpirali vse aktivnosti uprave za aktualno izvedbo načrtovanega povečanja kapitala.

"Sicer pa sta lastništvo in glasovalne pravice dve različni kategoriji. Lastništvo z glasovalnimi pravicami, ki jih regulira Banka Slovenija, nima nobene neposredne povezave, zato bo Perutnina Ptuj še naprej odgovorno upravljala s svojimi lastniškimi deleži in naložbami, tudi v Probanki," je zagotovil Glaser.