Palomina uprava pod vodstvom Darka Bračiča je nadzornikom danes predstavila tudi sklop ukrepov na prodajnem in tehničnem področju, s katerimi načrtuje odpravo negativnih finančnih učinkov v letošnjem letu, so še sporočili iz podjetja.

Kot je decembra za STA pojasnil prvi nadzornik Gorjup, je razlogov za zaostajanje za poslovnim načrtom več, predvsem pa so to višje cene cene celuloze in zemeljskega plina, medtem ko bo prestop k novemu dobavitelju zemeljskega plina prinesel največji učinek šele v naslednjem letu.

Podjetje iz Sladkega vrha je sredi lanskega leta kot prvo podpisalo pogodbo o dobavi zemeljskega plina z dobaviteljem Gen-I. Družba namreč porabi skoraj dva odstotka celotne letne porabe tega energenta v Sloveniji. Po izračunih vodstva Gen-I naj bi Paloma z njimi privarčevala več kot 1,5 milijona evrov na leto.

Gospodarski načrt za leto 2013 je nadzorni svet obravnaval že decembra in ga v predlagani vsebini tudi potrdil. Gorjup je takrat povedal, da predvideva dvig prihodkov in posledično tudi dobička, številke pa javnosti še niso bile predstavljene.

Paloma je v letu 2011 zabeležila 85,8 milijona prihodkov od prodaje ter minimalno izgubo. Za letos so načrtovali devetodstotno rast prihodkov, ki naj bi tako konec leta znašala skoraj 93 milijonov evrov. Z racionalnim poslovanjem so računali na kar 3,7 milijona evrov dobička.