Predstavniki OECD so v izjavi v ponedeljek pojasnili, da je bil kazalec obetov gospodarske aktivnosti za 33 držav članic organizacije novembra glede na oktober stabilen pri 100,2 točke, kar je tik nad dolgoročnim povprečjem 100 točk, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA so zabeležile rast kazalca za 0,2 točke na 101 točko, Velika Britanija pa za 0,2 točke na 100,7 točke. To po navedbah predstavnikov OECD kaže na prihodnjo krepitev rasti.

K dolgoročnemu povprečju, ki je pri 100 točkah, se vrača tudi kazalec na Kitajskem. Novembra se je zvišal za 0,2 točke na 99,7 točke. V Indiji se je medtem povzpel za 0,1 točke na 97,9 točke.

Za 0,1 točke na 99,5 točke se je kazalec novembra zvišal tudi v območju evra. Boljše obete za rast bruto domačega proizvoda so zabeležile tudi vse osrednje evrske države - Nemčija, Francija in Italija.

Na Japonskem se medtem vrednost kazalca v predzadnjem mesecu lani ni spremenila. Še četrti mesec zapored je tako ostala pri 100,2 točke.

Na podlagi vrednosti kazalcev OECD pozitivne spremembe na področju gospodarske aktivnosti pričakuje v obdobju šestih mesecev.