Predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Aleš Hauc ta trenutek še ni mogel napovedati, kolikšna bo napovedana "velika" dokapitalizacija, saj je to odvisno predvsem od kapitalskih potreb, te pa bodo jasne šele po natančnih izračunih, zdaj ko je bila opravljena prodaja deleža Zavarovalnice Maribor ter je omogočen delni odkup hibridnih delnic.

"Dokapitalizacija je predvidena za leto 2013, z njo pa bomo skušali predvsem pridobiti strateškega partnerja, da bi lahko zagotovili takšno kapitalsko ustreznost banke, s katero bi se lahko polno posvetili ostalim aktivnostim banke, zlasti na področju racionalizacije stroškov, predvsem pa našim komitentom, za katere pripravljamo veliko novosti," je po skupščini dejal Hauc in ob tem napovedal tudi bistveno nižje število zaposlenih v prihodnje.

Delničarji pa so na današnji skupščini, na kateri je bilo prisotnega le 27 odstotkov kapitala, saj je država in z njo povezane družbe pred časom ostala brez glasovalnih pravic, potrdili izdajo konvertibilne delnice, prodajo 51-odstotnega deleža Zavarovalnice Maribor (ZM) in delni odkup hibridnih delnic, s čimer bo banka do konca leta predvidoma dosegla kapitalski količnik najbolj čistega temeljnega kapitala nad devet odstotkov.

Umik predloga zahtevali združenji malih delničarjev, soglaša tudi uprava

Umik predloga o dokapitalizaciji sta zahtevali obe združenji malih delničarjev, z njim pa zdaj soglaša tudi uprava. Hauc je dejal, da so dokapitalizacijo s svežimi vložki načrtovali za primer, če zdaj uspešno izvedeni ukrepi ne bi uspeli. Zdaj čakajo le še na potrditev Banke Slovenije, zato dokapitalizacija ta trenutek ni potrebna, delničarji pa bodo tako lahko obdržali svoje deleže v takšnem razmerju, kot je veljal doslej.

Z razpletom današnje skupščine so bili zadovoljni tudi mali delničarji. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič je dejal, da ga veseli odziv uprave, da v načrtovano dokapitalizacijo vključi tudi male delničarje, dober znak pa je po njegovem tudi današnja prodaja deleža ZM ter ravnanje Soda, ki se je vključil v reševanje nastalih razmer.

"Kot kaže se vendarle obetajo boljši časi tudi na področju reševanja resnih težav, s katerimi se sooča slovenski bančni sistem. S tem pa je večje tudi upanje za delničarje, da je bilo vendarle v zadnjih mesecih doseženo dno in da to ne odraža realne vrednosti," je dejal Verbič.

Predsednik društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stankovič je prav tako vesel, da je uprava izkoristila vse druge razpoložljive inštrumente za reševanje kapitalske ustreznosti. Ker dokapitalizacija ni bila potrebna, so mali delničarji ohranili svoje deleže, pa tudi sicer so po njegovih besedah zadovoljni z dosedanjimi aktivnostmi nove uprave banke.

NKBM za 65 milijonov evrov prodala delež v Zavarovalnici Maribor

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Pozavarovalnica Sava in Slovenska odškodninska družba (Sod) so danes podpisali kupoprodajno pogodbo za 50,99-odstotni delež banke v Zavarovalnici Maribor. Druga največja državna banka je s prodajo za odpravljanje lastnih težav iztržila 65 milijonov evrov, zavarovalnica pa je dobila novega največjega lastnika.

Pozavarovalnica Sava, ki je imela doslej v lasti 49 odstotkov zavarovalnice, je za 11,79-odstotni delež Zavarovalnice Maribor odštela 15 milijonov evrov in svoje lastništvo povečala na 60,47 odstotka. Sod pa je z vložkom v višini 50 milijonov evrov postal lastnik 39,21 odstotka zavarovalnice. Sava Re in Sod sta skupaj postala lastnika 99,68-odstotnega deleža zavarovalnice.

S kupnino je NKBM pridobila večji del potrebnih sredstev za dosego kapitalske ustreznosti najbolj čistega temeljnega kapitala nad devet odstotkov. Preostali del sredstev banka načrtuje pridobiti iz ustvarjenega dobička pri odkupu oziroma zamenjavi hibridnih obveznic, ki se bo zaključil ob koncu tega tedna, in z izdajo pogojno zamenljivih oziroma t.i. Co Co obveznic. O tem in o morebitni dokapitalizaciji z novo izdanimi delnicami bodo delničarji banke odločali na današnji skupščini.

Hauca veseli, da so z izbranim kupcem dosegli soglasje

Kot je po podpisu pogodbe v Mariboru povedal predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, so bili vsi postopki prodaje opravljeni zelo profesionalno, veseli pa ga, da so z izbranim kupcem dosegli soglasje, saj bo Sava Re zagotovo dober, skrben in odgovoren lastnik zavarovalnice, ki se bo še naprej lahko razvijala v pozitivni smeri. Ob tem je dodal, da ima tudi NKBM pred seboj še precej izzivov in pri tem omenil načrtovano "veliko dokapitalizacijo" z javno ponudbo delnic.

Predsednik uprave Pozavarovalnice Sava Zvonko Ivanušič je dejal, da gre za njegovo družbo za zgodovinski dogodek in pomemben dogodek za celoten slovenski zavarovalni trg, saj se vzpostavlja večja konkurenca trenutno dominantni zavarovalnici. Sava bo s tem tudi naredila preskok v skupino, ki bo imela več kot pol milijarde evrov premije ter več kot 1,2 milijarde evrov aktive.

Posel bo po njegovem dober tudi za Zavarovalnico Maribor, ki se bo okrepila za upravljanje podrejenih družb na Balkanu. Sicer pa s tem ni zaključeno niti sodelovanje z NKBM, saj so se že dogovorili za podpis pogodbe o strateškem partnerstvu na področju bančnih zavarovanj in finančnega poslovanja.

Prvi mož Soda, ki je v poslu Savi Re le pomagal do nakupa, ta pa bo postopoma od njega odkupila ves delež, Tomaž Kuntarič je povedal, da so znani predvsem kot prodajno naravnan upravljavec premoženja. V ta namen vsa prosta likvidna sredstva nalagajo v varne in donosne naložbe z ročnostjo najdlje do sredine leta 2016, ko zapade glavnina njihovih obveznosti.

Današnja pogodba sicer podpisana z odložnim pogojem

"Za ta posel smo se odločili, ker kot delničar in komitent NKBM podpiramo prizadevanja za izboljšanje kapitalske ustreznosti banke, pa tudi zato, ker kot največji posamični delničar Pozavarovalnice Sava podpiramo njeno nadaljnjo rast in razvoj," je dejal Kuntarič in ob tem dodal, da je današnja pogodba sicer podpisana z odložnim pogojem, saj mora Sod poprej dobiti soglasje skupščine za pridobitev in odsvojitev delnic, hkrati pa tudi za glasovanje v podporo dokapitalizacije na skupščini pozavarovalnice.

Če bi se zgodilo, da ti odložni pogoji ne bi bili izpolnjeni, je Ivanušič, ki sicer verjame v uspešnost glasovanja o dokapitalizaciji, pojasnil, da so se s Sodom dogovorili za več scenarijev. V tem primeru bi v roku leta dni začeli s skupno prodajo kupljenega deleža zavarovalnice, če tudi to ne bi uspelo, bi uporabili scenarij odplačevanja v poznejših obdobjih, v najslabšem položaju pa bi se lahko odločili za prodajo celotne zavarovalnice.

Z dokončno razrešitvijo vprašanja lastništva so zadovoljni tudi v Zavarovalnici Maribor. Po besedah predsednika uprave Draga Cotarja sta bila oba dosedanja lastnika v preteklosti odgovorna lastnika, zato sprememba lastništva za njih ne pomeni veliko novega, z izjemo tega, da bodo del potenciala njihove družbe v prihodnje očitno izkoristili tudi v tujini.