Po odločitvi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pod vodstvom Radovana Žerjava, da v skladu z odločitvijo obrtnikov na aprilskem referendumu ukine obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), bodo okostnjaki iz zborničnih omar očitno padali še nekaj časa. Med plačnimi rekorderji zbornice naj bi se namreč zdaj po neuradnih podatkih znašel tudi dolgoletni namestnik generalnega sekretarja zbornice in trenutni vršilec dolžnosti sekretarja Pavel Sedovnik. Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu, namreč izhaja, da naj bi Sedovnikovi mesečni prejemki v minulem in letošnjem letu (do vključno septembra letos) v povprečju znašali okoli devet tisoč evrov bruto, marca letos pa naj bi Sedovnik brez upoštevanja stroškov malice in prevoza prejel celo izplačilo v višini 17.071 evrov bruto. Prav marca, mesec pred izvedbo referenduma, ki se je zbornici izjalovil, je, spomnimo, tudi zdaj že nekdanji generalni sekretar zbornice Dušan Krajnik prejel nekaj manj kot 19.000 evrov bruto plače. V zbornici so za časnik Finance takrat pojasnili, da je Krajnik marca prejel še »del plače iz naslova poslovne uspešnosti, v skladu s pozitivno realizacijo vsebinskega in finančnega programa dela OZS v letu 2011«. Tudi letošnji avgustovski prejemek Sedovnika od ostalih mesečnih izplačil izstopa. Glede na dokumente, ki jih imamo na voljo, naj bi namreč avgusta letos namestnik generalnega sekretarja prejel 12.340 evrov bruto. V minulem letu naj bi Sedovnik skupaj prejel nekaj več kot 116.000 evrov bruto izplačil, v prvih devetih mesecih letos čez 90.000. Lani naj bi poleg dvanajstih plač Sedovnik prejel še 2417 evrov bruto za »poslovno uspešnost«, nekaj več kot 1000 evrov bruto pa je očitno znašal regres zaposlenih na zbornici. Razmeroma visoki naj bi bili tudi potni stroški, ki jih Sedovniku krije zbornica, saj naj bi ti lani znašali nekaj manj kot 4000 evrov, v devetih mesecih letos pa nekaj manj kot 3000 evrov.

Na OZS nam podatkov o višini Sedovnikovih izplačil včeraj do zaključka redakcije niso mogli komentirati, so nam pa pojasnila obljubili danes. Na zbornici so nam zagotovili, da je Sedovnik z našimi vprašanji, ki smo jih posredovali v ponedeljek, seznanjen. Sedovnik zbornico sicer zapušča. Kot so nam pojasnili na OZS, se bo Sedovnik upokojil, »saj ima že več kot 40 let delovne dobe«. Naši viri sicer trdijo, da je večino te, če ne vso, preživel prav na obrtni zbornici.

Sedovnik je že vrsto let vidnejši funkcionar zbornice, julija 2009 pa je na naše vprašanje, ali nameravajo v zbornici med krizo članom znižati članarine, tako odgovoril: »Prihodki od članarine so med gospodarsko krizo za obrtno-podjetniški zbornični sistem nujni, še posebno zato, da zbornica lahko opravlja zakonsko določene naloge zastopanja interesov članov pred oblastjo.« Če bodo poslanci uresničili določilo koalicijske pogodbe, bo v prihodnjem letu OZS izgubila obvezno članstvo, čemur v zbornici sicer močno nasprotujejo.