Skupni presežek bo po besedah direktorja znašal nekje do 200.000 evrov, ker pa imajo nekaj obveznosti še do pokrivanja bilance stanja zavoda za nazaj v vrednosti 120.000 evrov, bo končni izkupiček znašal nekje okoli 80.000 evrov.

Med največjimi projekti letošnjega leta Završnik izpostavlja, da so na področju zobozdravstva opravili velik del nalog, s katerimi so se približali zakonskim zahtevam, povezanih z zbiranjem odpadnih emulgamskih voda. Ob tem so obnovili kar nekaj ambulant znotraj hiše, pridobili pa gradbeno dovoljenje za rušenje starih objektov na sedanjem parkirišču, kjer naj bi mesto dobila nova hiša fizikalne rehabilitacijske medicine.

Kot je v zvezi s tem pojasnil direktor, so trenutno v postopku ponovnega zbiranja soglasij vseh občin ustanoviteljic za financiranje projekta. Investicija bo stala dobre tri milijone evrov, lokalne skupnosti pa so v preteklosti soglasje enkrat že izdale.

V teku je tudi projekt sanacije centralne sterilizacije in pralnice, obstaja načelen dogovor za rušitev starega objekta na Jezdarski ulici, kjer naj bi gradili na novo, rešujejo pa tudi vprašanje problematike njihovih ambulant na Teznem.

Bolj zaskrbljeno pa v mariborskem zdravstvenem domu gledajo na prihodnje leto. Kot je dejal Završnik, predvsem zato, ker v Sloveniji še ni odprta neka širša razprava o tem, kaj si za denar, ki ga namenjamo zdravstvu, dejansko lahko privoščimo. Pogostim obljubam politikov, da bodo zdravstvene ustanove za manj denarja vzdrževale isto raven zdravstvenega varstva, namreč ponudniki zdravstvenih storitev ne morejo več slediti.

Sicer pa so v ZD Adolfa Drolca tudi letos precej časa in truda namenili preventivnim dejavnostim, saj je po Završnikovih besedah eno od poslanstev njihovega dela prav preprečevanje nastajanja bolezni. Letos so tako izvedli številne akcije v smislu preprečevanja in osveščanja ljudi o škodljivem načinu življenja in nastajanju bolezni, saj tudi sami pritrjujejo reklu, da je vedno bolje preprečiti kot zdraviti.