Predsednik Krkine uprave Jože Colarič je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu povedal, da čisti dobiček družbe Krka po predhodnih nerevidiranih podatkih znaša 154,6 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa 163 milijonov evrov. Čisti dobiček skupine Krka pa bo po prvih ocenah nekaj višji od čistega dobička na ravni družbe.

Skupina Krka je večino, 92 odstotkov oz. 1,052 milijarde evrov, prodaje dosegla na trgih zunaj Slovenije. Rast prodaje je zabeležila v regijah Vzhodna Evropa (za 24 odstotkov), Zahodna Evropa in čezmorska tržišča (za pet odstotkov) in Jugovzhodna Evropa (za en odstotek), medtem ko je bila prodaja v regiji Srednja Evropa manjša za dva odstotka.

V Sloveniji je skupina Krka lani prodala za 91 milijonov evrov izdelkov in storitev, kar je 11 odstotkov manj kot leto prej. K ustvarjeni prodaji so največ prispevala zdravila na recept. V okviru Krkine lanske prodaje ta dosegajo skoraj 83-odstotni delež, njihova prodaja pa je lani zrasla za sedem odstotkov. Krka je lani osemodstotno rast prodaje dosegla tudi pri zdravilih brez recepta, ki so lani dosegla približno 11 odstotkov njene prodaje.

Med drugimi storitvami je Colarič danes opozoril še na zdraviliško-turistične, kjer so se prihodki glede na Krkin predlanski rezultat znižali za devet odstotkov. Za doseganje vnovične rasti v tej dejavnosti je navedel nekaj organizacijskih sprememb in okrepljeno tržno-informativno dejavnost. Da bi se Termam Krka odpovedali, pa ne razmišljajo, je poudaril.

Za svoje naložbe je Krka namenila lani skoraj 153 milijonov evrov, vlagali pa so predvsem v modernizacijo in povečanje proizvodnih in razvojno-raziskovalnih zmogljivosti, od katerih si v prihodnjih letih obetajo znatno povečanje proizvodnje, je nadaljeval predsednik uprave.

Glede letošnjega poslovanja je Colarič napovedal vnovično povečanje prodaje za šest odstotkov, povečanje števila zaposlenih za šest odstotkov, zaradi velikih cenovnih pritiskov dobičke na ravni lanskega leta in naložbe v višini 180 milijonov evrov.

Krka bo še naprej kupovala delnice za lastni sklad delnic, kjer se je doslej nabralo za 6,5 odstotka vrednosti osnovnega kapitala, število njenih zaposlenih pa bo letos doseglo 10.000 je še napovedal Colarič.