Trojka je v kratki izjavi za javnost poudarila, da so bili pogovori s ciprskimi predstavniki o obliki programa reformnih in varčevalnih ukrepov v zameno za pomoč plodni.

"Dosegli smo dober napredek na poti k dogovoru o ključnih ukrepih za okrepitev javnih financ, izboljšanje razmer v finančnem sektorju in dvig konkurenčnosti, s čimer bi gospodarstvo vrnili na pod vzdržne rasti in finančne stabilnosti," ugotavljajo predstavniki trojke.

Pogovori se bodo sedaj nadaljevali na daljavo, s ciljem "doseči dodaten napredek v smeri potencialnega programa". Pomemben dejavnik bodo tudi rezultati skrbnega pregleda ciprskih bank, ki naj bi bili znani v prihodnjih tednih.

Ciprski mediji so že v četrtek zvečer poročali, da je država s trojko dosegla dogovor o mednarodni finančni pomoči, danes pa je to sporočil tudi tiskovni predstavnik ciprske vlade, ki je še za danes napovedal uradno potrditev dogovora s strani trojke. Izjava trojke tako ni izpolnila teh pričakovanj.

Ciprski finančni minister Vasos Šiarli je že v četrtek razkril, da država za sanacijo bank, servisiranje dolga in financiranje proračuna potrebuje okoli 17 milijard evrov pomoči.

Ciper je za mednarodno pomoč zaprosil junija, ko njegovi največji banki Cyprus Popular Bank in Bank of Cyprus zaradi velike izpostavljenosti do močno zadolžene Grčije nista bili sposobni zagotoviti novih določil glede kapitalskih rezerv.

Dva od pomembnih kamnov spotike v pogovorih med trojko in Ciprom sta bila dinamika in način znižanja javnofinančnega primanjkljaja. V Nikoziji so želeli poudarek dati na dvigu davkov, trojka pa se je zavzemala bolj za znižanje porabe. Končni dogovor naj bi šel po pisanju tujih tiskovnih agencij tudi v smeri znižanja plač in pokojnin v javnem sektorju.