Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je v pogovoru za Delo nedavno povedal, da je regulator od nekaterih bank, ki so letos imenovale nove nadzornike, zahteval sklice skupščin, na katerih naj poskrbijo za zamenjavo neustreznih članov nadzornega sveta. V zadnjem času je že prišlo do nekaterih odstopov nadzornikov v Novi Ljubljanski banki in Abanki, zdaj pa tudi v NKBM.

Jurenčeva je nekdanja vodja kabineta mariborskega župana Franca Kanglerja. Komisija za preprečevanje korupcije je pri njegovem poslovanju z večinsko občinskim podjetjem Farmadent ugotovila večkratno koruptivno ravnanje.

Komisija je med drugim ugotovila, da je Kangler kljub dolžnosti izogibanja nasprotju interesov vplival na imenovanje Jurenčeve za prokuristko omenjenega podjetja, ki ga preko Mariborskih lekarn obvladuje Mestna občina Maribor. Ta si je s tem pridobila premoženjsko korist v višini 9900 evrov bruto plače za vsak mesec opravljanja prokure.

Tri največje slovenske banke - NLB, NKBM in Abanka Vipa - se soočajo z velikimi težavami. Minister za finance Janez Šušteršič je na seji odbora DZ za finance in monetarno politiko danes opozoril, da bodo v roku meseca dni zelo verjetno potrebovale dodaten kapital. Država po njegovem mnenju ni več v položaju, ko bi lahko dokapitalizirala banke.

Na finančnem ministrstvu so danes sicer potrdili, da je pri dokapitalizaciji NKBM, o kateri bodo delničarji odločali na skupščini 11. decembra, edina alternativa za izpolnitev zahtev Evropskega bančnega organa (Eba) dokapitalizacija iz sredstev Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, saj banka v sedanjem stanju, brez izločitve slabe aktive, ni zanimiva za nobenega investitorja.