Na japonsko centralno banko je v zadnjih dneh med drugim pritiskal skorajšnji japonski premier Šinizo Abe, ki naj bi položaj prevzel 26. decembra. V njegovi stranki so banko pozivali, naj naredi več za spodbujanje gospodarske rasti, in nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da je banka popustila.

Sicer pa so poleg krepitve programa odkupa obveznic v japonski centralni banki ključno obrestno mero ohranili med nič in 0,5 odstotka. Opozorili so tudi na počasno okrevanje tako japonskega kot svetovnega gospodarstva in dodali, da so zato "presodili, da je nadaljnje agresivno mehčanje monetarne politike primerno".

Ob tem pa banka zaenkrat vztraja tudi pri cilju enoodstotne inflacije, čeprav je Abe guvernerja Masakija Širakavo pozval, naj ciljno rast cen podvoji na dva odstotka. Iz banke so sporočili, da bodo o srednje- in dolgoročni stabilnosti cen razpravljali na prihodnjem srečanju januarja.

Japonsko gospodarstvo se po krčenju v drugem in tretjem letošnjem četrtletju nahaja v recesiji. Med perečimi težavami so močan jen, padec izvoza ter politične napetosti s Kitajsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.