Indeks PMI se je januarja povišal že tretji mesec zapored, gospodarska dejavnost pa je bila s PMI pri 48,2 točke januarja najvišja v zadnjih desetih mesecih, je razvidno iz prve ocene Markita. Oktobra je bil sicer kazalec s 45,7 točke najnižje po juniju 2009.

Čeprav se morda zdi, da je kriza v zadnjih mesecih dosegla dno, pa širši pogled na gibanje kazalnika kaže, da se je gospodarska aktivnost v zadnjih 17 mesecih skrčila 16-krat.

Aktivnosti v predelovalnem sektorju se krči že 11 mesecev zapored, čeprav se je krčenje aktivnosti v zadnjih mesecih nekoliko umirilo. Nekoliko se je zmanjšalo tudi krčenje aktivnosti v storitvenem sektorju, ki je bilo januarja najmanjše v zadnjih 10 mesecih.

V Nemčiji je aktivnost v predelovalnem in storitvenem sektorju januarja rasla najhitreje v zadnjem letu, medtem pa so francoska podjetja poročala o največjem padcu aktivnosti po marcu 2009. V drugih državah območja evra je bil zabeležen padec gospodarske aktivnosti, vendar pa je bil ta najmanjši po lanskem marcu.

"Indeks PMI kaže, da se je recesija v območju evra nekoliko popustila v začetku leta 2013," je rezultate pospremil prvi ekonomist Markita Chris Williamson. "Čeprav podatki kažejo, da je bilo krčenje gospodarske aktivnosti v lanskem zadnjem četrtletju opaznejše, pa je bil padec aktivnosti januarja najmanjši po lanskem marcu," je poudaril.

Po njegovem mnenju bi območje evra z nadaljevanjem takšnih trendov lahko rast gospodarske aktivnosti ponovno beležilo že v prvi polovici leta. Kljub temu pa Williamson ostaja zaskrbljen, saj podjetja zaradi zniževanja stroškov še vedno zmanjšujejo število zaposlenih.