Industrijski indeks Dow Jones je v tednu dni pridobil 3,8 odstotka in petek končal pri vrednosti 13.435,21 točke. Širši indeks Standard & Poor's 500 je napredoval za 4,6 odstotka na 1466,47 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa za 4,8 odstotka na 3101,66 točke.

Pričakovanje dogovora o preprečitvi fiskalnega prepada, ki je zaradi višjih davkov in nižje proračunske porabe ameriškemu gospodarstvu grozil z novo recesijo, je prvi dan minulega trgovalnega tedna, ki je bil hkrati zadnji dan leta 2012, borzne indekse potisnilo navzgor. Indeksi so pred tem pet dni nazadovali, v ponedeljek pa je Dow Jones pridobil 166 točk.

Dogovor o povišanju davčnih stopenj le za najbolj premožne Američane in za preložitev krčenja porabe za dva meseca je bil v senatu sprejet zgodaj zjutraj v torek, ko so bile borze zaradi praznika novega leta zaprte. Dogovor je potem še isti dan zvečer potrdil tudi predstavniški dom in borzni vlagatelji so se v sredo nanj odzvali z navdušenjem. Dow Jones je porasel za več kot 308 točk, Nasdaq pa za skoraj 100 točk.

Navdušenje nad odpravo negotovosti glede davkov pa so potem že v četrtek zamenjale skrbi zaradi prihodnjih političnih prepirov v Washingtonu, ki lahko ponovno ogrozijo gospodarsko rast. Odprto je med drugim ostalo vprašanje zmanjšanja proračunske porabe, kakor tudi vprašanje meje javnega dolga. O tem se bo potrebno dogovoriti do marca in nov sporazum med republikanci in demokrati nikakor ni zagotovljen.

V četrtek je vlagatelje zaskrbela še novica z ministrstva za delo o rasti števila novih prošenj za nadomestilo za primer brezposelnosti. Te so se v prejšnjem tednu zvišale, in sicer na skupaj 372.000, kar je analitike neprijetno presenetilo, zato so indeksi malce nazadovali. Razpoloženje se je spremenilo že v petek, ko je isto ministrstvo objavilo podatke o brezposelnosti in zaposlovanju v decembru.

Stopnja brezposelnosti se od novembra ni spreminjala in je ostala na 7,8 odstotka, vendar pa je bilo decembra na novo odprtih 155.000 delovnih mest. Izboljšanje položaja na trgu delovne sile je potrdila tudi celoletna statistika. V celotnem letu 2012 je bila stopnja brezposelnosti v ZDA 8,1-odstotna oziroma 0,8 odstotne točke nižja kot v letu 2011. Lani je bila brezposelnost tako najnižja po letu 2008, ko je dosegla 5,8 odstotka.

K boljšemu razpoloženju je pomagalo tudi poročilo Inštituta za upravljanje s ponudbo o rasti sektorja storitvenih dejavnosti v decembru, ki je bila najhitrejša od februarja 2012. Ministrstvo za trgovino pa je poročalo, da se je obseg novih naročil v ameriških tovarnah novembra v primerjavi z oktobrom povečal, čeprav le za 0,2 na 477,6 milijarde dolarjev.

Dobra petkova gospodarska poročila so nekoliko ublažila zaskrbljenost zaradi prihajajočih političnih sporov. Dow Jones je v petek pridobil 43,85 točke oziroma 0,3 odstotka, S&P 500 pa 7,10 točke oziroma 0,5 odstotka. S tem se je povzpel na najvišjo vrednost v zadnjih petih letih. Nasdaq je v petek napredoval le za 1,09 točke oziroma 0,04 odstotka.