IEA, ki deluje v okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), tako po novem za letos pričakuje povprečno povpraševanje v višini 90,8 milijona 159-litrskih sodov na dan, kar je 240.000 sodov več kot v decembrski napovedi.

To bi bilo za odstotek oz. 930.000 sodov na dan več od lanskega povpraševanja, katerega oceno je IEA glede na pretekle napovedi dvignila za 1,1 odstotka na 89,8 milijona sodov dnevno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg višje ocene letošnjega povpraševanja po črnem zlatu so ključni razlog za dvig letošnje napovedi še pričakovano večje potrebe po nafti na Kitajskem, v eni največjih svetovnih porabnic energije.

Kitajske oblasti so sicer danes sporočile, da je azijska velesila lani zabeležila 7,8-odstotno gospodarsko rast, kar je sicer res najnižja stopnja rasti v zadnjih 13 letih, a vseeno boljši rezultat od pričakovanj analitikov. Poleg tega je bilo po razmeroma šibkem tretjem četrtletju rast v obdobju med lanskim oktobrom in decembrom vnovič krepkejša in je znašala 7,9 odstotka, letos pa naj bi dosegla osem odstotkov.

IEA se je v januarskem mesečnem poročilu dotaknila še razmer v Alžiriji. Drama s talci, ki so jih islamski skrajneži zajeli na na plinskem polju na jugu države ob meji z Libijo, naj bi po oceni agencije vrgla senco na energetske perspektive te severnoafriške države.