Reform, ki smo jih pričakovali, letos nismo izpeljali, investicije so drastično upadle, velik problem predstavljata zadolženost in kapitalska podhranjenost gospodarstva, do sprememb ni prišlo niti na trgu dela, je na novinarski konferenci v Ljubljani opozoril Hribar Milič.

Pravna država še naprej kaže zobe

"Začeli smo sicer z varčevanjem, vendar po našem mnenju premalo odločno in tudi premalo razvojno usmerjeno," je dejal in dodal, da pravna država še naprej kaže zobe. "Nimamo enotne razvojne politike, ki bi jo spremljala konkretna podpora s strani celotne države," je opozoril.

V leto 2013 zato vstopamo z veliko neznankami. "Prva neznanka je, kaj se bo dogajalo s sanacijo bank - kako bomo tukaj uspešni in kako bomo transparentni," je dejal predsednik GZS.

Ne smemo samo opazovati, kako podjetja propadajo

Velik zalogaj bo tudi sanacija gospodarstva. "Vsaj toliko dolga, kot ga imajo naše banke, je tudi v našem gospodarstvu," je opozoril Hribar Milič. Pri tem je izrazil bojazen, da se bo nadaljevala dosedanja praksa, ko smo samo opazovali, kako so podjetja propadala.

Neznanka je tudi, kakšna bo naša industrijska strategija in kaj bo s socialnim dialogom. Pri slednjem se po mnenju Hribar Miliča preveč ukvarjamo z iskanjem krivca za nastale razmere, premalo pa z iskanjem izhoda iz težav.

Predsednik GZS je izpostavil še dve neznanki - kaj bo s prodajo državnega premoženja in kako se bodo nadaljevali protesti v Slovenji. Na GZS si želijo, da bi prodaja državnega premoženja potekala transparentno. "Slovenski nacionalni interes je, da obdržimo podjetja, delovna mesta in s tem razvojni potencial," je dejal.

DZ in stranke poziva k tvornosti in sodelovanju

Hribar Milič razume proteste - nenazadnje je z razmerami nezadovoljno tudi gospodarstvo. DZ in politične stranke zato pozivajo k tvornosti, sodelovanju in iskanju izhoda iz krize, ne pa k izkoriščanju protestov za njihove ozke parcialne interese, je dejal Hribar Milič.

Direktor GZS - Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala Jože Renar je podrobneje spregovoril o razmerah v gradbeništvu. "Slovensko gradbeništvo v zadnjih letih beleži izjemno nenormalne pogoje za svoje poslovanje že pri samem povpraševanju," je dejal.

Ker je gradbeno podjetje v Sloveniji enostavno ustanoviti in ker se rojevajo vedno nova, panoga po mnenju Renarja nima težav z obstojem, vprašanje pa je, koliko je lahko konkurenčna in kako bo prispevala k zagonu celotnega gospodarstva.

Napredek pri investicijah

V letu 2013 bi lahko pričakovali napredek pri investicijah, čeprav je tveganje, da bo do njih res prišlo, po mnenju Renarja vedno večje. Med vzroki za to je naštel težave s slabo pripravljeno projektno dokumentacijo, dolgotrajnimi postopki pri izbiri izvajalcev, vedno večjim pomanjkanjem referenc slovenskih podjetij, oslabljenimi bankami in preslabo podporo izvajalskim podjetjem ...

Direktorica GZS - Združenja kovinske industrije Janja Petkovšek je med potrebnimi ukrepi za kovinsko industrijo v letu 2013 izpostavila zagotovitev kakovostnega financiranja, ki ga slovenska podjetja od naših finančnih institucij ta hip niso deležna.

V Sloveniji je kapital trenutno zelo težko dostopen, medtem ko so tuja podjetja deležna zelo kakovostne finančne podpore, je opozorila Petkovškova in pozvala h krepitvi financiranja internacionalizacije preko SID banke.

Direktor GZS - Zbornice elektronske in elektroindustrije Janez Renko meni, da bi morali pripraviti nacionalne programe in akcijski načrt za projekte energetske učinkovitosti, izkoristiti možnosti za porabo sredstev iz obstoječe finančne perspektive 2007-2013, poskrbeti za konkurenčen trg dela ter preprečiti beg usposobljenih ljudi, predvsem mladih.