"Na podlagi današnjega pogovora na banki, ki ni prinesel ničesar, je zdaj jasno, da gre Gradbeništvo v stečaj, kar se bo zgodilo v nekaj dneh," je povedal Kosi. Pretežno gradbene delavce, ki so ostali brez dela avgustovske, pa tudi brez septembrske in oktobrske plače, čaka prijava na zavodu za zaposlovanje ter čakanje na izplačilo jamstvenega sklada.

V matični družbi Granit ostaja še okoli 60 zaposlenih, po Kosijevih besedah pa bodo morali zdaj začeti reševati razmere na gradbiščih in se z investitorji dogovoriti, da dela nadaljujejo z drugim izvajalcem, ne več z Granit Gradbeništvom. Kot je dejal, bo na nekaterih projektih, kot je gradnja salezijanskega centra v Mariboru, zato prišlo do manjšega zastoja del, medtem ko so na določenih gradbiščih, kot je dom starostnikov v Kopru in medicinska fakulteta, že v takšni fazi, da je bilo Granitovih gradbenih delavcev še zelo malo.

Kosi je še povedal, da bodo delavci v prvi fazi zagotovo morali vsi na zavod za zaposlovanje, da čim prej rešijo pripadajoče pravice. Če pa se bo v prihodnje izkazalo, da jih bodo potrebovali v matični družbi, bodo po njegovih besedah zagotovo koga vzeli tudi nazaj.

Predstavnik sindikata gradbincev v podjetju Ratko Brumec z odločitvijo vodstva podjetja uradno še ni bil seznanjen, najverjetneje se bodo z vodstvom podjetja srečali v torek. Kot je dejal, so stečaj predlagali tudi sami, saj perspektive v podjetju glede na razmere ni bilo več. Zaposleni v Granitu, ki ima blokirane račune so se medtem z upravo dogovorili vsaj za manjša izplačila zaostalih obveznosti, tako da je stavka vsaj za zdaj zamrznjena.

Direktor matične družbe Granit Peter Kosi je sicer v petek podrobno razložil problematiko podjetja, ki se je kljub enakemu poslovanju, kot v vseh poprejšnjih letih, kar pomeni med 30 in 35 milijoni evrov realizacije, zaradi posegov države v gradbeni sektor in neposluha bank znašlo v hudih likvidnostnih težavah.

Problem je po njegovem mnenju v neprijazni in za gradbeništvo smrtonosni zakonodaji, ki je bila uveljavljena v zadnjih dveh letih. Gre za uredbo o neposrednih plačilih podizvajalcem ter za uredbo o obrnjeni davčni obveznosti v gradbeništvu, po kateri so gradbeni izvajalci zavezanci za plačilo DDV za storitve podizvajalcev. To je namreč po mnenju vodilnih Granita v celoti odvzelo denarni tok gradbenim podjetjem.