Gospodarstveniki so konkretne ukrepe za izhod iz krize pripravili za štiri področja, ki jih vsebuje poziv za uspešno Slovenijo. Nanašajo se na nujnost uveljavljanja načel pravne države, boljšega poslovnega okolja in novega razvojnega zagona ter odločni podpori izvozu.

Zavzeli so se za spoštovanje načel pravne države. Kot poudarjajo, gospodarstvo potrebuje pravosodni sistem, ki bo hitro in pravično zajezil plačilno nedisciplino, reševal gospodarske spore in zagotovil učinkovit pregon gospodarskega kriminala.

Predlagajo podelitev dodatnih pristojnosti izvršiteljem v izvršilnih postopkih in zagotovitev zakonske podlage za njihovo učinkovito delovanje, uvedbo obvezne izdaje izvršnice v postopkih javnih naročil, sprejem podzakonskega predpisa za urejanje neposrednih plačil podizvajalcev v javnih naročilih in specializacijo sodnikov za vodenje insolvenčnih postopkov.

Med drugim se zavzemajo tudi za hitre, učinkovite in transparentne stečajne postopke. Predlagajo, da Davčna uprava RS po uradni dolžnosti sproži stečaj v primeru neplačila davkov in prispevkov za več kot eno leto, poleg tega pa še okrepitev nadzora ministrstva za pravosodje nad stečajnimi upravitelji, okrepitev položaja upniških odborov ter uzakonitev poenostavljene prisilne poravnave za s.p.-je in mikro podjetja.

Kot poudarjajo gospodarstveniki, podjetja potrebujejo stabilno poslovno okolje; spodbudno davčno politiko, odpravo administrativnih ovir, hitre in učinkovite upravne postopke, fleksibilen trg dela, za 10 odstotkov nižje stroške dela (nižje nadomestilo za bolniško odsotnost, odmor med delom se ne šteje v delovni čas, krajši odpovedni roki, nižje odpravnine), omejitev socialnih prispevkov navzgor, celovito reformo pokojninskega sistema in nadgradnjo zdravstvenega sistema.

Kot dodajajo, gospodarske razmere v letošnjem in prihodnjem letu ne dovoljujejo nikakršnih zvišanj prispevnih stopenj, ker bi to zelo ogrozilo slovensko gospodarstvo.

Gospodarstvo po njihovem potrebuje strateško, odločno in sistematično državno podporo novim investicijam, inovacijam, znanju in raziskavam. Družba znanja v globaliziranem svetu po njihovem prinaša nova kakovostna delovna mesta in s tem večjo socialno stabilnost države in vsakega posameznika.

Gospodarstveniki predlagajo ustanovitev strateškega telesa na ravni države, ki bo združeval strokovnjake, katerih naloga bo opredeliti prioritetne projekte novega razvojnega zagona in definirati ključne pozitivne dejavnike in ovire za njihovo uspešno realizacijo. Vlada naj prioritete izbere, jih potrdi in poskrbi za njihovo učinkovito doseganje.

Po ocenah gospodarstva se je treba med drugim načrtno usmeriti v zelena javna naročila, povečati investicije v energetsko obnovo stavb in se konkretno lotiti velikih infrastrukturnih projektov. Odpraviti je treba tudi nepotrebne administrativne ovire za črpanje evropskih sredstev, proračunska sredstva za 2013 pa usmeriti k večji podpori razvoja visokotehnoloških izdelkov. Gospodarstveniki pozivajo še k večji podpori finančnega sektorja.

Kot še poudarjajo slovenski gospodarstveniki, Slovenija potrebuje tudi konkurenčno izvozno gospodarstvo. Po njihovem je treba povečati mednarodno povezanost gospodarstva s konkretnimi razvojnimi spodbudami, programi in fleksibilnejšim režimom za tuje poslovne partnerje, zagotoviti promocijo Slovenije kot blagovne znamke, skrbeti za skupne nastope v tujini, prav tako pa je treba okrepiti financiranje internacionalizacije preko SID banke ter močneje spodbujati tuje naložbe.

Po Virantovih besedah bosta ključna prihodnja dva meseca. Proračun je v obravnavi, pokojninska in reforma trga dela sta predmet pogajanj, referendumska grožnja pa vidi nad zakonom o državnem holdingu in zakonom o sanaciji bank. Če referenduma bosta, bosta januarja, in če bosta padla, se bo takrat treba odločiti, kako naprej.