Novembrska inflacija je tako precej nižja kot v enakem obdobju lani, ko je znašala tri odstotke. Na mesečni ravni so se cene znižale za 0,2 odstotka. Povprečna inflacija v 12 mesecih do novembra je bila pri 2,5 odstotka.

Umirjanje inflacije bi lahko med člani sveta Evropske centralne banke (ECB) okrepilo pripravljenost za še eno znižanje ključne obrestne mere, ki je trenutno na ravni 0,75 odstotka.

Mnenja so sicer deljena, a ob nadaljevanju slabih gospodarskih trendov in padcu inflacije v okvire srednjeročnega cilja ECB (letna inflacija blizu a pod dvema odstotkoma) bi osrednji denarni organ območja evra obrestno mero v začetku 2013 lahko še enkrat oklestil.

V celotni EU je letna stopnja inflacije novembra znašala 2,4 odstotka in je bila za 0,2 odstotne točke nižja od oktobrske. Pred letom dni so članice unije beležile 3,3-odstotno rast cen. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin novembra znižale za 0,1 odstotka, povprečna 12-mesečna stopnja inflacije do novembra pa je bila pri 2,7 odstotka.

Novembra je Eurostat najnižje letne stopnje inflacije zabeležil v Grčiji (0,4 odstotka), na Švedskem (0,8 odstotka) in na Cipru (1,4 odstotka).

Najvišjo inflacijo so na drugi strani imele Madžarska (5,3 odstotka), Romunija (4,4 odstotka) in Estonija (3,8 odstotka).

V primerjavi z oktobrom se je letna stopnja inflacije znižala v 24 članicah, ostala stabilna v eni in se zvišala prav tako v eni.

V Sloveniji je bila letna inflacija novembra pri 2,8 odstotka, na mesečni ravni pa so se cene življenjskih potrebščin znižale za 0,2 odstotka.

Najnižje 12-mesečno povprečje stopnje inflacije so do novembra zabeležile Švedska (0,9 odstotka), Grčija (1,2 odstotka) in Irska (1,9 odstotka). Najvišje povprečje imajo Madžarska (5,6 odstotka), Estonija (4,3 odstotka) in Poljska (3,9 odstotka).

V Sloveniji je bilo 12-mesečno povprečje do novembra pri 2,7 odstotka.

V območju evra so sicer k letni stopnji inflacije novembra največ prispevale cene v skupinah alkohol in tobak (3,7 odstotka), stanovanje (3,6 odstotka) in transport (trije odstotki). Inflacijo pa so najbolj zniževale skupine komunikacija (-4,1 odstotka), rekreacija in kultura in gospodinjska oprema (po -1,1 odstotka).