Iz ESM s sedežem v Luxembourgu so sporočili, da je bilo povpraševanje močno, saj so vlagatelji oddali za 6,2 milijarde evrov ponudb, pri čemer polovica od teh ni bila konkurenčna.

ESM je na koncu izdal za 1,93 milijarde evrov menic z zapadlostjo 11. aprila letos, zahtevana obrestna mera pa je bila negativna (-0,0324 odstotka). To kaže na to, da vlagatelji kljub trenutnemu umirjanju razmer v območju evra še vedno bežijo v varne naložbe.

ESM ima namreč zaradi kritja s strani držav, kot sta Nemčija in Francija, še vedno status varne naložbe, pa čeprav mu je bonitetna agencija Moody's decembra lani v odzivu na znižanje najvišje AAA ocene Francije znižala boniteto na drugo najvišjo raven.

Novi kratkoročni program zadolževanja s strani ESM nadomešča dosedanje kratkoročno zadolževanje začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF, vse obveznosti EFSF pa se bodo pokrivale s sredstvi iz dolgoročnega zadolževanja EFSF ali s prihodki ESM.

ESM bo na začetku izdajal tri- in šestmesečne dolžniške vrednostne papirje.

Japonski finančni minister Taro Aso je sicer danes napovedal, da bo Japonska kupovala obveznice ESM, s čimer želi pomagati pri premagovanju dolžniške krize in stabilizaciji jena. Povedal je, da bo Japonska za nakupe uporabila devizne rezerve, ni pa razkril, za kakšen obseg odkupovanja obveznic ESM gre.