Banke imajo namreč v skladu z odločitvami ECB možnost, da po letu dni začnejo predčasno odplačevati triletna posojila, ki jih je ECB v omenjenih dveh operacijah po nizki obrestni meri namenila bančnemu sistemu.

S tem je po ocenah iz Frankfurta takrat na vrhuncu evrske krize preprečila zaostritev likvidnostnega krča v evropskem bančnem sistemu, a se učinki vse te dodatne likvidnosti zaradi visoke negotovosti in še vedno fragmentiranih finančnih trgov v območju evra za zdaj še niso prenesli v realno gospodarstvo.

Številka, ki jo je danes objavila ECB, je vseeno občutno presegla pričakovanja analitikov, ki so ocenjevali, da bodo banke prihodnji teden odplačale okoli 84 milijard evrov. Odplačevanje naj bi nato nadaljevale še v prihodnjih mesecih.

Evropska centralna banka (ECB) je decembra predlani 523 bankam potrdila posojila v vrednosti 489 milijard evrov. V začetku marca lani je nato 800 bankam potrdila še za 529,53 milijarde evrov posojil, kar je predstavljalo največjo kreditno injekcijo ECB v bančni sistem v 13 letih obstoja evra.

Med bankami, ki so pridobile sredstva pri ECB, so bile tudi NLB, NKBM, Abanka in Gorenjska banka.