Razmere so se po besedah predsednika Evropske centralne banke (ECB) izboljšale predvsem v drugi polovici leta 2012, ko je ECB sprejela ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti in napovedala nove programe odkupa državnih obveznic, poročajo tuje tiskovne agencije. Po njegovem mnenju so se umirile predvsem razmere na finančnih trgih, medtem ko vlade še vedno čakajo na prve znake gospodarskega okrevanja.

Draghi je poudaril, da je fiskalna konsolidacija neizogibna. "Ne moremo ustvariti opaznejše gospodarske rasti zgolj z neskončnim ustvarjanjem dolga," je dejal. Kljub nekoliko manjšim finančnim pritiskom na mednarodnih finančnih trgih pa je Draghi poudaril, da ECB ne bo opustila načrtov za odkupovanje državnih obveznic.

Doslej sicer še nobena država območja evra ni izkoristila omenjene možnosti odkupa državnih obveznic, vendar pa je sama napoved odkupa obveznic pomirila vlagatelje na mednarodnih finančnih trgih, znižale pa so se tudi zahtevane obrestne mere na obveznice nekaterih najbolj zadolženih evropskih držav.

"Na splošno so razmere precej boljše, kot so bile lani," je ocenil. Dodal je, da ECB v drugi polovici letošnjega leta zato pričakuje okrevanja gospodarstva. Pohvalil je tudi napredek evropskih vlad pri uveljavljanju strukturnih reform in varčevalnih ukrepov.

Prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde pa je v švicarskem zimskem letovišču v pogovoru za francosko televizijo France 2 evropske voditelje pozvala, da si za znižanje javnofinančnih primanjkljajev vzamejo "nekoliko več časa".

Na vprašanje, kako komentira cilje francoske vlade, da v letošnjem letu javnofinančni primanjkljaj zniža pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), je Lagardova dejala, da morajo "na to pot stopiti vsi Evropejci skupaj". Omenjeni cilj francoske vlade je mnenju nekdanje francoske finančne ministrice sicer izredno ambiciozen.