"Vzpostavili bomo primerne notranje postopke, ki bodo zagotovili ločitev monetarne funkcije in funkcije nadzora. Pri tem bomo sledili najboljšim mednarodnim praksam," je zagotovil Draghi, ki je nagovoril odbor Evropskega parlamenta za gospodarske in monetarne zadeve.

Zavrnil je tudi kritike nemške centralne banke Bundesbank, ki je podvomila v to, ali evropske pogodbe zagotavljajo zadostno pravno podlago za izvajanje nadzora ECB.

Pravno mnenje Bundesbank predstavlja zgolj eno interpretacijo, je dejal Draghi in dodal, da so praktično vsi pravniki evropskih institucij dali zeleno luč za izvajanje nadzora. "Sam nisem pravnik, zato moram zaupati drugim pravnikom. In ti pravijo, da so pravni temelji dovolj robustni, da naredimo korak naprej," je dejal.

Finančni ministri EU so prejšnji teden dosegli dogovor o zakonodajnem okviru za enotni bančni nadzor v območju evra. "Zgodovinski dogovor o nadzoru," je na twitterju ocenil evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier. ECB bo neposredno nadzirala do 200 bank, tudi tri največje slovenske.