Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, se giblje pri 3,2 odstotne točke.

Še v začetku septembra lani se je donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice gibal nad psihološko mejo sedmih odstotkov, ki državi na daljši rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Nad to mejo se je prvič povzpel novembra 2011. Pribitek slovenskih na referenčne nemške obveznice je septembra lani na primer znašal kar 5,64 odstotne točke.

Takoj na začetku letošnjega leta je zahtevana donosnost na slovenske 10-letne obveznice na sekundarnem trgu padla pod pet odstotkov.

Del teh ugodnih gibanj gre pripisati splošnemu umirjanju razmer v območju evra, ki blagodejno vpliva tudi na ceno zadolževanja drugih ranljivih članic območja evra.

Na finančnem ministrstvu pa so nedavno izpostavili, da se je donos do dospelosti slovenskih obveznic znižal tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča o neustavnosti referendumov o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ter o zakonu o Slovenskem državnem holdingu.

Sindikati so poleg tega umaknili pobudo za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna, s čimer se je sprostila pot za izvajanje proračuna za 2013. S temi koraki je bil odpravljen del blokad slovenskih reformnih ukrepov, na katere so bili trgi v zadnjih mesecih pozorni.