Ob tem so spomnili, da so delničarji na skupščini v začetku meseca, kjer je bilo prisotnega 73,11 odstotka kapitala, vpis in vplačilo novih delnic potrdili z 99-odstotno večino.

Podpis sporazuma z delničarji, ki sodelujejo pri vplačilu, je bil podpisan 20. decembra, izvedba skupščinskega sklepa pa zagotavlja uspešen zaključek letošnjega leta, trdijo v Merkurju, kjer so danes začeli tudi s poplačilom drugega, skoraj 18 milijonov evrov težkega obroka obveznosti iz prisilne poravnave.

Vplačan znesek za dokapitalizacijo bo, kot je vodstvo družbe ocenilo že po skupščini delničarjev 10. decembra, Merkurju omogočal nadaljevanje sanacije tudi v letu 2013. Drugi pogoj za to je odpis terjatev NLB do Merkurja v višini 25 milijonov evrov, kar je bilo ravno tako dogovorjeno na takratni skupščini.

Merkur bo leto zaključil z deset odstotkov boljšo prodajo kot lani in z 1,5 do dva milijona evrov dobička iz poslovanja, kar pomeni, da bo rezultat od lanskega boljši za deset milijonov evrov. Posebej dober je tudi začetek decembra, ki je za Merkur prodajno zelo pomemben mesec, saj je v prvem tednu prodal za 15 odstotkov več v enakem obdobju lani.

V okviru sanacije Merkur išče kupce za hčerinski družbi Mersteel in Big Bang. Napoveduje pa se tudi iskanje novega lastnika za sam Merkur, ki je sedaj v večinski lasti bank.