Podjetnik in ustanovitelj spletne trgovine mojacokolada.si Gavez je kmalu ugotovil, da bo to težja naloga, kot je sprva ocenil. Zato je že pred začetkom poslovanja za pomoč pri začetnih korakih in financiranju zalog pridobil investitorja. »Najprej sem sicer upal, da bom zadevo lahko speljal brez, a se je kmalu izkazalo, da bi ideja brez njega propadla,« je razložil.

Poslovni načrt je bil dolg le dobre tri strani

Prvi stik je z njim navezal prek spleta, kjer mu je na kratko opisal poslovno idejo. Ta je investitorja zanimala, zato so se kmalu dobili na neformalnem sestanku. Če pa je še pred kratkim za pridobivanje zunanjih finančnih virov veljalo sveto pravilo izpopolnjenih poslovnih načrtov, to očitno ne drži več. »Poslovni načrt za idejo sem sicer imel izdelan, a je bil dolg le dobre tri strani, zato ga pri pridobivanju investicije niti nisem uporabil,« razlaga podjetnik.

Če je govora o manjših ali srednje velikih investicijah Gavez meni, da je investitorja možno pridobiti tudi brez poslovnega načrta. Do 10 ali 20 tisoč evrov investicije je s pravo idejo in še nekaterimi drugimi pogoji, ki jih podjetniki dobro poznajo, možno investitorje po mojem mnenju definitivno prepričati,« še dodaja Gavez.

Uspešni tudi »čokoladni tečaji«

Spletna trgovina, kjer je možno kupiti vse vrste čokoladnih izdelkov, oblikovati pa je možno tudi čokolado po meri, je bila ustanovljena pred dobrim letom, dobiček iz poslovanja pa ustvarja od septembra. Rast prihodkov je bila v povprečju na mesečni ravni do sedaj 15-odstotna, investicijo pa želijo pokriti do konca prihodnjega leta.

V poletnih mesecih ekipa iz prodaje čokoladnih izdelkov zaradi sezonske naravnanosti trga preide na organizacijo dogodkov, s tako imenovanimi čokoladnimi tečaji. »Te tečaje, kjer se obiskovalci učijo izdelovati čokoladna peciva, praline in druge izdelke, smo v zadnjih poletnih mesecih prodajali zelo uspešno, žal pa zaradi sezonske zasedenosti slaščičarn tečajev ne moremo ponujati tudi pozimi,« zaključuje podjetnik.