Direktor skupine Granit, del katere je tudi omenjena odvisna družba s 163 zaposlenimi, Peter Kosi je danes povedal, da se bo do takrat še enkrat dobil s predstavniki banke, pa tudi z zaposlenimi, ki jih bo skušal prepričati, da stečaj ta trenutek še ni najbolj pametna rešitev, čeprav njihovo stisko povsem razume.

Prvi mož omenjene odvisne družbe Ivan Kosi je sicer za STA povedal, da kljub temu, da še vedno iščejo možen dogovor z NKBM, vse kaže, da z njihove strani posluha ne bo in bo v ponedeljek edina možnost stečaj podjetja.

"Delavci, ki v veliki večini razumejo položaj in razloge, ki so podjetje pripeljale v ta položaj, se zavedajo, da stavka denarja ne prinese. Z njimi stalno in normalno komuniciramo in skupaj s pristojnimi socialnimi ustanovami skušamo ublažiti njihov trenutno res neugoden položaj," je povedal Ivan Kosi.

Direktor matične družbe Peter Kosi pa je na današnji novinarski konferenci podrobno razložil problematiko podjetja, ki se je kljub enakemu poslovanju, kot v vseh poprejšnjih letih, kar pomeni med 30 in 35 milijoni evrov realizacije, zaradi posegov države v gradbeni sektor in neposluha bank znašlo v hudih likvidnostnih težavah. Durs jim je ob tem znova blokiral račun, delavcem pa so lahko izplačali le 500 evrov neto akontacije za mesec avgust.

Problem je po njegovem mnenju v neprijazni in za gradbeništvo smrtonosni zakonodaji, ki je bila uveljavljena v zadnjih dveh letih. Gre za uredbo o neposrednih plačilih podizvajalcem ter za uredbo o obrnjeni davčni obveznosti v gradbeništvu, po kateri so gradbeni izvajalci zavezanci za plačilo DDV za storitve podizvajalcev. To je namreč po mnenju vodilnih Granita v celoti odvzelo denarni tok gradbenim podjetjem.

Podjetje bi še sredi poletja za razrešitev svojih težav potrebovalo milijon evrov, pa na bankah ni bilo nobenega odgovora, zdaj potrebujejo dva milijona, a bodo do njih težko prišli, saj banke po Kosijevih besedah za vlaganje v gradbeni sektor niso več zainteresirane.

"Mi imamo še vedno zdrava jetra, zdravo srce in ledvica, nimamo pa kisika. Brez njega nam vse ostalo nič ne koristi, vzeli pa so nam ga s tema dvema uredbama," je dejal Kosi in ob tem priznal tudi napake uprave podjetja, ki je v času debelih krav marsikdaj namesto denarja od investitorjev sprejemalo nepremičnine, ki jih danes bremenijo, banke pa jim jih zdaj plenijo skozi obresti.