Gospodarstvo po Češkovih besedah potrebuje jasna pravila igre, ki jih mora zagotoviti država, ob tem pa poskrbeti, da se bodo spoštovala. Vsak državljan bi moral imeti tudi vpogled v transakcije državnih ustanov in njenih predstavnikov, tako kot to zagotavljajo uspešne razvite družbe, je prepričan.

V takšnem okolju bodo lahko po njegovem mnenju tudi državna podjetja bistveno bolj uspešna kot danes. Pri tem pa je Češko izpostavil, da so podjetja z velikim državnim lastništvom, kot je recimo Krka, že danes zelo uspešna, saj vzdržujejo transparentnost in profesionalnost, vrata pa so za politične vplive ter prijateljske posle zaprta.

Trenutno po njegovih besedah sicer ne gre toliko za vprašanje izbire med domačim in tujim kapitalom ali med enim ali drugim gospodarskim konceptom, ampak je ključ v transparentnosti, kako se bo upravljalo na primer s slabo banko ali Slovenskim državnim holdingom. V Sloveniji teče beseda po njegovi oceni prepogosto o obliki in preredko o vsebini.

Potreba po preglednosti

Trenutno politično in družbeno vrenje v Sloveniji je po Češkovi oceni dobro zato, ker bolj izrazito kot kdaj koli do zdaj v zgodovini države v ospredje postavlja potrebo po preglednosti. To bi po njegovem mnenju potrebovali že bistveno prej, a nikoli ni prepozno.

Češko upa, da bo trenutno dogajanje pripeljalo do novih standardov, ki bodo zagotavljali bolj produktivno in učinkovito delo vlade in gospodarstva.

Stabilne in učinkovite rešitve

O rešitvah za trenutno politično krizo sicer podrobneje ni želel govoriti, opozarja pa, da so potrebne stabilne in učinkovite rešitve.

Če je možen politični dogovor brez predčasnih volitev, bi bilo to veliko bolj primerno, če pa so volitve nujni pogoj za stabilnejšo in dolgoročnejšo rešitev, pa je treba ubrati tudi to alternativo, je sklenil Češko.

Direktor jeseniškega Acronija Slavko Kanalec je po drugi strani za STA pojasnil, da se politična negotovost prenaša za zaposlene in partnerje, predvsem bančne. "Zagotovo to ni nekaj pozitivnega, ampak skušamo te zadeve čim bolj odmisliti ter se osredotočiti na naš posel," je poudaril in dodal, da naj bi se v gospodarstvu političnih debat izogibali, saj od njih ni nobenih koristi.

"Razumem, da je vlada v zelo nerodnem položaju, ampak upam, da nam ne bo še dodatno zagrenila življenja in poslovanja," je o ukrepih vlade, ki obremenjujejo podjetja, povedal Kanalec. Ob tem je pojasnil, da nedavna uredba, ki draži elektriko, letno za Acroni pomeni kar dva milijona evrov dodatnih stroškov in ga postavlja v nekonkurenčen položaj v primerjavi z ostalo Evropo. "Treba je sprevideti, da je zdravi del slovenske industrije treba obdržati pri življenju," je pozval Kanalec.

V Krki pa si od države želijo predvsem zagotavljanje čim bolj spodbudnega in stabilnega podjetniškega okolja. "Ker uspešna podjetja prispevajo h gospodarski rasti v Sloveniji, verjamemo, da je vsem v interesu ustvarjanje takšnih pogojev, ki bodo poslovne dosežke omogočali," so za STA sporočili iz službe za odnose z javnostmi v Krki.

"Ne glede na morebitne spodbujevalne vladne ukrepe pa moramo glavno delo, s katerim si bomo zagotovili dolgoročen obstoj in razvoj, opraviti podjetja sama. To pa pomeni vlaganje v znanje, v kakovostne in cenovno konkurenčne izdelke, zagotavljanje ustreznih marketinško-prodajnih aktivnosti, osvajanje novih trgov ipd," so še navedli v Krki.