Poleg tega naj bi glede tehničnih podrobnosti že potekali tudi pogovori z družbo Severni tok, ki upravlja s plinovodom pod Baltskim morjem.

Dogovor o sodelovanju BP pri podaljšanju plinovoda do Velike Britanije bi lahko bil podpisan že sredi prihodnjega leta, okoli 1000 kilometrov dolg podaljšek plinovoda pa bi lahko bil izgrajen v okoli dveh letih, je že v nedeljo pisal britanski časnik Mail on Sunday.

BP naj bi vstopil v podjetje Južni tok, v katerem trenutno kot partnerji sodelujejo večinski 51-odstotni lastnik Gazprom, nemški družbi Eon in BASF, francoska GDF Suez in nizozemska Nederlandse Gasunie.

Do prvega tipanja o teh načrtih naj bi prišlo že poleti, ko sta se britanski premier David Cameron in ruski predsednik Vladimir Putin srečala ob robu olimpijskih iger v Londonu. Interes za podaljšanje plinovoda je poleti izrazil tudi prvi mož Gazproma Aleksej Miller.

Vendar pa so bili v BP sprva zadržani, saj so se ukvarjali z umikom iz ruske naložbe TNK-BP. Z rusko državno naftno družbo Rosneft je nato oktobra dosegel dogovor o prodaji polovičnega lastniškega deleža BP v TNK-BP, britanski velikan pa bo v transakciji postal skoraj petinski lastnik Rosnefta.

1224-kilometrski Severni tok pod Baltikom povezuje ruski zaliv Portova in nemško mesto Lubin in predstavlja prvo alternativno pot za ruski plin v Evropo. Druga je plinovod Južni tok, ki naj bi ga začeli graditi decembra in bo prečkal tudi Slovenijo.

Oktobrsko odprtje druge cevi plinovoda podvaja njegovo zmogljivost na 55 kubičnih metrov plina letno.