Izguba pred obdavčitvijo je sicer v prvih devetih mesecih dosegla 75,8 milijona evrov, potem ko so v enakem obdobju lani poročale o 107,2 milijona evrov izgube pred davki. Izguba pred obdavčitvijo se je tako v medletni primerjavi znižala za 29 odstotkov, je razvidno iz mesečnega poročila Banke Slovenije o poslovanju bank.

Neto oslabitve in rezervacije so za 20,2 odstotka višje kot v devetih mesecih lani

Poslovanje bank še naprej bremenijo naraščajoči stroški oslabitev in rezervacij. Problematika se v primerjavi z lanskim devetmesečjem še zaostruje, neto oslabitve in rezervacije pa so bile s 732,4 milijona evrov za 20,2 odstotka višje kot v devetih mesecih lani.

So pa banke v devetmesečju po drugi strani poročale o višjih bruto dohodkih. Ti so znašali 1,2 milijarde evrov, kar je za 13,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čiste obresti so bile s 695,2 milijona evrov za 10,3 odstotka nižje kot v lanskem devetmesečju, neobrestni prihodki pa so bili s 505,8 milijona evrov za 76,6 odstotka višji kot v devetih mesecih lani.

Banke še naprej zmanjšujejo kreditno dejavnost. Kumulativni obseg posojil nebančnemu sektorju je bil septembra medletno manjši za 5,5 odstotka, pri čemer se je obseg posojil gospodarstvu skrčil za osem odstotkov, obseg kreditov gospodinjstvom pa za 1,8 odstotka. Po drugi strani so banke za 34,1 odstotka povečale posojanje državi, kar je najverjetneje posledica nakupa državnih zakladnih menic v tem letu.

V devetih mesecih se je bilančna vsota bank znižala za skoraj 1,9 milijarde evrov

Septembra se je nadaljeval tudi proces zmanjševanja bilančne vsote bank, in sicer za 348 milijonov evrov na 46,9 milijarde evrov. V devetih mesecih letos se je bilančna vsota bank znižala za skoraj 1,9 milijarde evrov oziroma 5,2 odstotka.

Posojilni portfelj bank se še naprej slabša.

Razvrščene terjatve v bonitetnih skupinah D in E, torej tistih, kjer delež oslabitev in rezervacij znaša od 40 do 100 odstotkov, so konec septembra predstavljale 7,71 odstotka vseh terjatev, kar je 1,51 odstotne točke več kot konec lanskega leta.

Terjatve z zamudami nad 90 dni so konec septembra predstavljale 14,2 odstotka vseh terjatev, kar je za tri odstotne točke več kot konec decembra lani. Povprečno število dni zamude pri zamudnikih je bilo septembra pri 490,5 dneva, kar je 109 dni več kot decembra lani.