Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, zvišal za 1,49 odstotka na 10.230,36 točke.

Japonska centralna banka je prejšnji teden okrepila program spodbud za tretje največje svetovno gospodarstvo. Sredstva, namenjena za odkupe obveznic, je povečala na okoli 101.000 milijard jenov (910 milijard evrov), kar se je razumelo kot rezultat pritiska skorajšnjega premiera Šinza Abeja, potem ko so bile sredi meseca na Japonskem parlamentarne volitve.

Tečaj dolarja se je danes v Tokiu prvič po aprilu 2011 povzpel nad 85 jenov. Popoldne je bilo treba v Tokiu za en dolar odšteti 85,33 jena. Močan jen je neugoden za japonske izvoznike, saj slabi njihovi konkurenčnost. Delnice proizvajalca elektronike Sony so se danes podražile za 3,96 odstotka, TDK pa za 4,83 odstotka.

Azijski vlagatelji pa so pozorni tudi na dogajanje v ZDA, ali se bodo vendarle uspeli v zadnjem trenutku dogovoriti glede državnega proračuna. Zaradi grozečega t.i. fiskalnega prepada bo ameriški predsednik Barack Obama predčasno končal božične počitnice na Havajih in se danes pozno zvečer vrnil v Washington.

V Hongkongu se je indeks Hang Seng doslej zvišal za 0,16 odstotka. V Južni Koreji je osrednji borzni indeks Kospi pridobil 0,02 odstotka vrednosti, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite beleži 0,25-odstotno rast.