Dobnikar Šerugova je odstop ponudila nepričakovano in iz osebnih razlogov, so zapisali na Delu. Po besedah Zevnikove so se razšli sporazumno. Dobnikar Šerugova je dejala, da svojega odstopa za medije ne bo komentirala.

Kot so zapisali na spletni strani Slovenskih novic, je Romana Dobnikar Šeruga na uredniškem sestanku v prostorih Dela povedala, da pooblastila odgovorne urednice izgublja s sredo. Budja bo sočasno urejal tako Delo kot Slovenske novice, napovedal pa je, da bodo ostali zavezani profesionalnosti.

Nadzorni svet časopisne družbe Delo je Romano Dobnikar Šeruga za odgovorno urednico Dela in njegove spletne izdaje Delo.si potrdil 23. aprila 2010, imela je tudi pozitivno mnenje aktiva novinarjev. Funkcijo je prevzela 1. maja istega leta, pred tem pa je Romana Dobrnikar Šeruga urednikovala na Nedelu. Budja pa je odgovorni urednik Slovenskih novic od decembra 2010.

Ravno danes pa se izteka rok za prijavo na mesto predsednika uprave časopisne in založniške družbe Delo. Nadzorni svet Dela je namreč 12. septembra s položaja prvega moža družbe razrešil Jurija Giacomellija, 29. septembra pa objavil razpis za novega predsednika uprave Dela. Giacomelli je Delo vodil od 1. decembra 2009, razrešitev pa ga je presenetila.

Nadzorniki Dela si želijo, da bi se na razpis prijavil menedžer z uspešnimi poslovnimi rezultati, ki se bo posvečal predvsem učinkoviti prodaji vseh edicij, vodenju zaposlenih in dobrim poslovnim dosežkom. Nadzorniki, ki jim predseduje Robert Šega, bodo tudi sami neposredno povabili primerne kandidate, da vložijo kandidaturo.

IO aktiva novinarjev Dela izraža začudenje in protest

Ob današnjem odstopu Dobnikar Šerugove izvršni odbor aktiva novinarjev Dela izraža začudenje in protest. "Začudenje ob ravnanju odgovorne urednice, ki je tako pomembno odločitev za našo novinarsko hišo sprejela brez zadovoljivega pojasnila o ozadjih. Protest pa je namenjen Nadzornemu sveta in predsednici uprave Marjeti Zevnik, ki delujeta v slogu obsednega stanja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Delovi novinarji opozarjajo na določila zakona o medijih in na ustrezne interne akte, ki urejajo razreševanje in imenovanje odgovornega urednika. Izvršni odbor Aktiva novinarjev Dela je zato globoko zaskrbljen nad razvojem dogodkov na Delu po razrešitvi predsednika uprave Jurija Giacomellija.

Po njihovuh besedah izjemno težki časi, v katerih je trenutno časopisna panoga, terjajo ljudi na vodilnih mestih z vsemi, torej polnimi pooblastili. "Gospodarska kriza, padanje naklade, tehnološko prestrukturiranje, vladne namere po dodatni obdavčitvi tiska, neurejeno medijsko okolje in zastarela zakonodaja zahtevajo stabilno poslovno in profesionalno okolje vsakega verodostojnega in uspešnega medija," so še zapisali. Menijo, da položaj, v katerem je danes Delo, kaže ravno obraten odziv lastnika na zaostrene razmere.

IO Aktiva zato težko razume takšne poteze začasne uprave, saj je bil za vršilca dolžnosti postavljen urednik Slovenskih novic brez kakršnega koli posveta z uredništvom ali aktivom Dela. Prav tako novinarje preseneča, da uprava človeka za zgolj začasno vodenje ni uspela najti znotraj Delovega uredništva, ki šteje 170 novinarjev. Ob tem protestirajo tudi, ker  uprava z imenovanjem "začasnega" odgovornega urednika iz Slovenskih novic, po njihovem izraža nezaupanje do novinarjev Dela.